A Békés Megyei Központi Kórház felkészült a koronavírus-fertőzöttek ellátására

2020. április 14. 10:26 | behir

Az új koronavírus okozta fertőzéssel kapcsolatos megbetegedések számának növekedésére tekintettel – a miniszteri utasításoknak megfelelően – a Békés Megyei Központi Kórház felkészült a tömeges megbetegedések ellátására – írja dr. Becsei László főigazgató főorvos a Békés Megyei Központi Kórház honlapján megjelent közleményében.

Ahogy korábban megírtuk: a Békés Megyei Központi Kórház közel 300 ágyon biztosítja majd a lélegeztetésre szoruló betegek ellátását, ezen felül összességében több mint 1000 ágyon a koronavírussal fertőzött betegek gyógykezelését.

Annak érdekében, hogy a betegellátás zavartalan legyen és a fertőzött betegeket a nem fertőzött betegektől elkülönítetten kezeljék, a COVID-19 gyanús beteget április 20-tól a gyulai Pándy Kálmán Tagkórházban látják el (a Semmelweis utca 1. és Sitka 1. telephelyeken) – áll a mostani közleményben.

Április 15-én szerdától ütemezetten elkezdődik a gyulai telephelyeken kezelt betegek áthelyezése, és ezzel egy időben a biztonságos betegellátás érdekében a betegutak átszervezése is. 

 

Április 14-től érvényes változások:

Az aktív fekvőbeteg ellátást igénylő betegek kórházi felvétele a Dr. Réthy Pál Tagkórház (5600 Békéscsaba, Gyulai út 18.) osztályain történik. 

A Pándy Kálmán Tagkórházban (5700 Gyula, Semmelweis u. 1.) változatlanul tovább működik:

  • a Sürgősségi Betegellátást biztosító (SBO),
  • az Infektológia (fertőző osztály), 
  • a Klinikai Onkológiai Centrum (onkológiai, sugárterápiás, hospice ellátás), 
  • a Gyermek-, és Csecsemőgyógyászati osztály PIC, intenzív, neonatológia ellátása,
  • az Invasív kardiológia (szív katéteres laboratórium),
  • az Aktív tüdőgyógyászat (Gyula, Sitka 1.).

Ezen szakmák a működési feltételek rögzítettsége miatt maradnak a Pándy Kálmán Tagkórházban, illetve a Tüdőkórházban, ahol a Covid-19 fertőzött betegek ellátásától teljesen elkülönítetten működnek majd. A pszichiátriai fekvőbeteg ellátás, a betegek felvétele április 20-ig változatlan helyen, a Pándy Kálmán Tagkórház Pszichiátriai osztályán biztosítják.

 


A Pándy Kálmán Tagkórház ellátási területéhez tartozó járó betegek az ellátást április 20-tól a gyulai Rendelőintézetben (5700 Gyula, Dob utca) vehetik igénybe. 


 

A szakrendelések érvényes beutalóval, telefonon előre egyeztetett időpont alapján vehetik igénybe az érintettek. A telefonszámok és rendelési idők a Békés Megyei Központi Kórház honlapján április 15-től lesznek elérhetők. Az intézmény folyamatosan tájékoztatja majd a lakosságot az esetleges változásokról.

krónikus osztályok betegeit előre láthatólag április 17. és 19. között helyezik át az intézmény másik kórházi osztályára vagy szociális intézménybe.

A betegellátásra vonatkozó, többek között tervezett műtétekkel, laboratóriumi, illetve szűrővizsgálatokkal kapcsolatos egyéb információkat ide kattintva olvashatják el.

 

További programok »

FEL