Jövő héten a Békés Megyei Központi Kórházban meghaladják a 70 %-os átoltottságot

2021. február 26. 17:13 | Horváth Szabolcs

Tovább zajlik Békés megyében a koronavírus elleni védőoltások beadása. A Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai és gyulai tagkórházában a jövő heti oltásokkal együtt már meghaladják a 70%-os átoltottságot.

Dr. Zsilák János, a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának orvosigazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy az oltások – ahogy mindenhol az országban, úgy Békés megyében is – részben a háziorvosi rendelőkben, részben az egészségügyi intézmények oltópontjain zajlanak, öt helyszínen: Szarvason, Szeghalmon, az orosházi, illetve a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai és gyulai tagkórházában kialakított oltópontokon. Jelenleg a 60 év feletti, krónikus betegek kapják meg a vírus elleni anyagot: vasárnapig 2714 főt oltanak be, ebből 1900 első, a többi másdodik körös oltás. Az orvosigazgató-helyettes megjegyezte, hogy ehhez megfelelő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, az oltások haladnak, fennakadások nem voltak, komolyabb oltási reakcióról pedig nincs tudomásuk, csupán rövid ideig tartó, átmeneti, helyi izomfájdalomról.

Azt is kiemelte, hogy jövő hétre 373 egészségügyi dolgozó első körös oltását tervezik, közülük 70-en Orosházáról, 303-an pedig a békéscsabai és a gyulai tagkórházból érkeznek. Hozzáfűzte, hogy ezekkel az oltásokkal a Békés Megyei Központi Kórház dolgozói körében az átoltottság meghaladja majd a 70 százalékot. A kórházi oltópontokon egyébként jelenleg 200-250 fő oltását tudják megoldani zökkenőmentesen. 

Dr. Zsilák János azért is tartja szükségesnek azt, hogy minél többen, minél gyorsabban megkapják a védőoltást, mert a magunk és a környezetünk egészségét óvjuk így, emellett a járvány megfékezésének hatékonyabb megoldása jelenleg nincs a védőoltásnál.

 

A legszebb születésnapi ajándék – a védőoltás

Mindeközben már Békésen is oltanak a kínai Sinopharmmal. Dr. Pálmai Tamás elmondta: az oltási hajlandóság a közel háromezer fős praxisában továbbra is magas, és kevesen utasították vissza a felkínált lehetőséget. Azt is elárulta: az egyik betege épp aznap ünnepelte a születésnapját, mikor megkapta a védőoltást, melyet úgy köszönt meg, hogy ez a legszebb ajándék számára. A háziorvos kiemelte: a kínai vakcina – lévén a koronavírus elölt változatát tartalmazza – a mutációk ellen is hatásosabb lehet, mint a többi oltás.

Emlékeztetett: a harmadik járványhullám elején vagyunk, amelyben várhatóan a koronavírus különböző variánsai dominálnak majd, ugyanis mindegyik nagyon virulens – éppen ezért, mint mondta, kemény időszak előtt állunk. Fontos, hogy az emberek már az első oltást is megkapják, hiszen bizonyos fokú védettséget már azok is adnak; még ha az első oltáson átesett személy el is kapja a vírust, várhatóan akkor sem lesznek olyan tünetei, súlyos szövődményei vagy kisebb eséllyel hal bele a fertőzésbe, mintha egyáltalán nem vette volna fel a vakcinát – tette hozzá. Arra is rámutatott: az, aki álhíreket terjeszt vagy arra buzdít másokat, hogy ne oltassák be magukat, az emberek életével játszik.

H.Sz., V.D.

További programok »

Egészségügy

Eddig már több mint 7 millió adag Pfizer-vakcina érkezett hazánkba

A Pfizer és a BioNTech a jelenlegi előrejelzések szerint 2021 végéig több mint 2,5 milliárd adag vakcinát gyárt és szállít világszerte. A vakcina szállításának már megvannak a bejáratott módjai, így most az oltóanyagok tárolását és hűtését kell hatékonyan megoldaniuk a szakembereknek.
2021. július 27. 18:00
FEL