Már nyomtatják is az ételeket és az italokat a BSZC diákjai

2020. október 12. 15:13 | Gyemendi Réka

Ételnyomtatókat mutattak be a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Zwack József Technikum és Szakképző Iskolájában hétfőn. A XXI. századi berendezések képesek 3D formában különböző ételeket és italokat nyomtatni. Ezzel a technológiával legfeljebb 17 centiméteres magasságig készíthetők el például édes- és sós alapú ételek, de a gépek alkalmasak a feltálalt ételek díszítésére is.

Az országban egyedül a Békéscsabai Szakképzési Centrumban oktatják majd ezeknek a gépeknek a működését – mondta el a sajtótájékoztatón Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója.

– Öt éve született álom valósult meg a beruházással. A Zwack tagiskola növendékei korábban Kínában jártak, ahol ők és a velük kiutazó oktatók megtapasztalhatták, melyek azok a modern technikák, amelyeket a távol-keleti ország diákjai már tanulnak. Ezért együttműködési megállapodást kötöttünk egy pekingi iskolával és egy tudástranszferen keresztül készülünk a gasztronómiát érintő, lassan Európában is megjelenő új korszakra. Szeretnénk, ha a BSZC diákjai fel lennének erre készülve – fogalmazott a főigazagtó.

 

Galéria

 

A gépek beszerzését a Szőke és Társai Kft. és a BSZC együttműködése alapozta meg. Szőke-Kis Tamás, a kft. cégvezetője elmondta: a két gép közül az egyik, az úgynevezett kávéhabnyomtó Kínából érkezett, míg a 3D ételnyomtató Németországból.

– A kávéhabnyomtató a kávé habjára vagy bármilyen sík felületre, élelmiszerre, például macaronra, felvágottas kenyérre, sőt, gyümölcs krémes tetejére is képes nyomtatni bármilyen képet, logót vagy feliratot. A másik gép bonyolultabb: olyan, mint egy 3D nyomtató, csak nem műanyaggal, hanem étellel dolgozik. Ennek vannak szabályai, például nem tud áthidalni, mint egy műanyagot használó gép, hanem rétegről-rétegre épít fel egy bizonyos alakzatot vagy szöveget. Csokival és marcipánnal próbáltuk ki eddig, de még a folyamat elején járunk. Tudjuk azonban róla, hogy tésztából, kolbászból vagy burgonyapüréből is képes nyomtatni – fogalmazott a cégvezető.

Szőke-Kis Tamás hozzátette: a működésük viszonylag egyszerű: mindkettő gép az úgynevezett Plug & Play rendszerrel működik, vagyis a berendezés a konnektorba dugva már használható is, az internet segítségével. A BSZC egyelőre két ilyen géppel gazdagodott, de a jövőben szeretnének más, tudású gépeket is beszerezni.

További programok »

FEL