Az Indiában, Indonéziában, Ausztráliában, Madagaszkáron, Kelet-Afrika partvidékein is honos gyümölcs igazi sztárnak számít, amelyet érdemes beilleszteni az étrendünkbe. Ez a gyümölcs fontos energiaforrás, található benne A-, C-, E-, K-vitamin, emellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akárcsak a kalcium, amely szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.
A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre, illetve káliumtartalma a csontjainkat is védi. A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő. Ugyanakkor antacid-hatása is van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.
Ha szeretnénk a banánt nem pusztán önmagában fogyasztani, íme egy egyszerű banános süti recept, ami költséghatékony is egyben.
Banános falatka
- 10 dkg vaj
- 20 dkg csokoládé
- 20 dkg piskótatallér
- 3 db banán
A banánt felszeleteljük, majd két piskótatallér közé tesszük, összeillesztjük. A csokokádét vízgőz felett felolvasztjuk, majd belekeverjük a puha vajat. Miután a a csokoládé és a vaj homogénné vált, fogpiszkáló segítségével a folyékony csokoládéba mártjuk a banánnal töltött piskótákat és zsírpapírra tesszük, amíg a csokoládé megdermed