Tudta? Szerdán volt a banán napja

2024. április 18. 19:10 | Csiffáry Zsuzsanna

A világ egyik legismertebb gyümölcse a banán, az év több napján is kiemelt figyelmet kap. Április harmadik szerdája a banán napja, és augusztus 27-e a banánimádók napja. De mire is jó, miért ennyire népszerű ez a gyümölcs?

Az Indiában, Indonéziában, Ausztráliában, Madagaszkáron, Kelet-Afrika partvidékein is honos gyümölcs igazi sztárnak számít, amelyet érdemes beilleszteni az étrendünkbe. Ez a gyümölcs fontos energiaforrás, található benne A-, C-, E-, K-vitamin, emellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is. A B1-, B2-, B3-, B6 vitaminok gondoskodnak a vörösvérsejtek kialakulásáról, az idegrendszer megfelelő működéséről, segítenek a stresszmentes mindennapokban. A K-vitamin a csontképződésben játszik fontos szerepet, akárcsak a kalcium, amely szintén megtalálható a banánban. A kalcium mellett a vérképzéshez elengedhetetlen vas és az immunrendszert védő cink is jelen van ebben a gyümölcsben.

A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre, illetve káliumtartalma a csontjainkat is védi. A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő. Ugyanakkor antacid-hatása is van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.

Ha szeretnénk a banánt nem pusztán önmagában fogyasztani, íme egy egyszerű banános süti recept, ami költséghatékony is egyben. 

 

Banános falatka

- 10 dkg vaj
- 20 dkg csokoládé
- 20 dkg piskótatallér
- 3 db banán

A banánt felszeleteljük, majd két piskótatallér közé tesszük, összeillesztjük. A csokokádét vízgőz felett felolvasztjuk, majd belekeverjük a puha vajat. Miután a a csokoládé és a vaj homogénné vált, fogpiszkáló segítségével a folyékony csokoládéba mártjuk a banánnal töltött piskótákat és zsírpapírra tesszük, amíg a csokoládé megdermed

További programok »

FEL