Ugye ön sem unja? A minap volt a banán imádók napja

2024. augusztus 28. 13:50 | Csiffáry Zsuzsanna

A banán kétségtelenül az egyik kedvenc gyümölcsöm, az íze és az állaga miatt. Emellett értékes tápanyag tartalommal rendelkezik, úgy mint például aminosavak, keményítő, vitaminok és ásványi anyagok, flavonoidok. Gyakorlatilag egy jolly joker gyümölcs, amit méltán "imádhatnak" a fogyasztók. Miért ne lehetne nemcsak a banánnak – ami április harmadik szerdája – hanem a banán imádóknak is napja.

A banán ugyan kalóriadús gyümölcs, de kevés zsírt tartalmaz. Ugyanakkor igen gazdag  jótékony hatású antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Sok olyan polifenol antioxidánst tartalmaz, mint a lutein, a zeaxantin, az alfa-és a béta-karotin. Ezek az anyagok védik a szervezetet az oxigén szabad gyökök, valamint a reaktív oxigén származékok hatása ellen. 

A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre, de a káliumtartalma a csontjainkat is védi.

Kép: illusztráció_pexels.com

 

A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől. A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik.

A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot. A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen. A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.

A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyag-felszívódást. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyag-felszívódást. A banán kiváló karotinoid-forrás, ami egy antioxidáns, és amely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben. A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket. Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.

További programok »

FEL