Érdemes időben kérni a védőoltást az influenza ellen

2017. október 25. 10:56 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Megérkezett Békés megyébe az a mintegy 50 ezer influenza elleni vakcina, amelyet ingyenesen kaphatnak meg az arra jogosultak – jelentette be nemrég a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője. A térítésmentes védőoltás néhány napon belül már a háziorvosoknál kérhető, amelyet többek között a 60 évnél idősebbek, illetve a krónikus megbetegedésben szenvedők kaphatnak meg.

Hazánkban többnyire januárban kezdődik el az influenza szezon, de a szakemberek szerint érdemes időben beadatni a védőoltást, mert a szervezet 10-14 nap alatt alakítja ki a védettséget a vírus ellen.

– Megelőzni mindent sokkal egyszerűbb, olcsóbb, és a beteg számára is sokkal kevésbé megterhelő, mintha megvárja, ha kialakulnak a klasszikus tünetek. Ezért mindenkinek azt ajánljuk, hogy aki jogosult az ingyenes védőoltásra, hogy vegye fel. De annak is javasoljuk, hogy vegye fel az oltást, aki nem jogosult, tehát fizetnie kell a patikában. A megelőzés a legegyszerűbb és legolcsóbb módja, hogy elkerüljük a betegséget - emelte ki dr. Ferenczi Attila háziorvos.

Térítésmentes védőoltásra jogosultak például a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők.

– A 2017/18-as téli szezonban 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre térítésmentesen - erről már Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: idén is jár a vakcina azoknak, akik a munkájuk során migránsokkal kerülnek kapcsolatba. Emellett ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók.

 

 

További programok »

FEL