Mi a különbség a koronavírus és influenza közt? A háziorvos válaszol

2020. október 2. 15:27 | Vári Bianka

Mi a legjelentősebb különbség a koronavírus és az influenza között? Milyen esetben, és mennyi időre javasolhatják a házi karantént? Érdemes-e beadatni az influenza elleni védőoltást? Ezekről kérdeztük Dr. Ferenczi Attila háziorvost.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) új eljárásrendet adott ki a koronavírussal kapcsolatban. Erről kérdeztük Dr. Ferenczi Attilát a 7.TV Aktuális című magazinműsorában. A háziorvos az esetek megítélésével kezdte, kifejtve, hogy három csoportba sorolhatók a betegek.

– Az első a gyanús eset. Ilyenkor a mindenki által ismert tünetek – láz, köhögés, fulladás, nehézlégzés – jelentkeznek. Több betegnél a szag- és ízérzékelés hirtelen elvesztése volt a vezető tünet. A következő szint a valószínűsíthető eset. Ez akkor áll fenn, amikor valaki találkozott igazoltan covid fertőzött beteggel, vagy külföldön járt, tehát kontaktja volt. A harmadik pedig az igazolt eset. Ilyenkor garat- és orrváladékból leveszik a mintát, majd laboratóriumban igazolják a vírus jelenlétét.


Dr. Ferenczi Attila kiemelte, hogy tünetek alapján, tesztelés nélkül a háziorvosok nem állapíthatják meg, hogy valakit koronavírus fertőzött meg.

A háziorvos csupán gyanú esetén ajánlhatja azt, hogy a beteg legalább 10 napig önkéntes karanténba vonuljon. Ezt a tünetek alapján javasolhatja, valamint arról is dönthet, hogy a páciens az ingyenes szűrővizsgálaton essen át. Ilyenkor a doktor értesíti a mentőszolgálatot, aki kiérkezve elvégzi a tesztet. Lehetőség van arra is, hogy a kórházban teszteltesse magát az, aki szeretné megtudni, hogy fertőzött-e. Hozzátette, hogy akit háziorvos utal be, azon ingyen végzik el a szűrővizsgálatot.

 

 


Amennyiben beigazolódik a koronavírus-fertőzés, úgy az NNK határozatban rendeli el, hogy a beteget megfigyelés alá kell vonni, ilyenkor az illető nem hagyhatja el az otthonát.

A háziorvos felhívja a figyelmet arra, hogy ilyenkor a fertőzött személynek otthon is célszerű maszkot viselnie, külön evőeszközöket és törölközőt használnia, és azokat rendszeresen tisztítani, hogy ne fertőzze a családtagjait.

Szó volt arról is, hogy a koronavírus mellett hamarosan ismét növekszik majd az influenzás megbetegedések száma. A háziorvos elmondta, hogy számára a legnagyobb különbség a két vírus között az, hogy a koronavírusnál jellemző a szag- és íz érzés elvesztése: 8-9 fertőzött közül 5-6-nál kezdődött így a betegség.

Dr. Ferenczi Attila arról is beszámolt, hogy már most nagy az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt. 

– Október közepétől küldi ki az NNK az oltóanyagot, arra lehet időpontot kérni; a vakcina idén mindenki számára ingyenes lesz. Ha valaki sürgősen szeretné megkapni a védőoltást vagy nem szeretne megjelenni a rendelőben, patikaszerként is fel lehet írni az ampullát.

Hozzátette, hogy nem gyógyítani, hanem megelőzni szükséges a fertőző betegségeket, így


kiemelten fontos a három alapszabály betartása: a fokozott higiénia, a távolságtartás, és a maszkhasználat.

 

További programok »

Hírek videóval

Szemléletformálás – játékosan oktatnak környezetvédelemre Békéscsabán

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Föld napja alkalmából egy saját készítésű társasjátékon keresztül mutatta meg a gyerekeknek a környezetvédelem rejtelmeit április 22-én. A Körösök Völgye Látogatóközpontban a diákok sokat beszélhettek tapasztalataikról, miközben játékosan új tudást is szereztek.
2024. április 22. 13:03
FEL