Nem késő beadatni a védőoltást

2018. január 19. 16:04 | Szendi Rita

Még mindig nem késő kérni az influenza elleni védőoltást. Az oltásra ingyenesen jogosultak a 60 év felettiek, a szív- és érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-, immunhiányos betegségben szenvedő krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi, illetve szociális intézményekben dolgozók, valamint ettől az évtől a pedagógusok is.

A háziorvosok szerint Békéscsabán is egyre több az influenzaszerű megbetegedés járványról azonban még nem lehet beszélni. Az influenza jellemzően magas lázzal, hurutos tünetekkel, izom– és végtagfájdalmakkal jár, emellett különböző szövődményeket is okozhat. A szakemberek szerint a betegség megelőzhető sok folyadék- és bőséges vitaminbevitellel, gyakori kézmosással és sűrűbb szellőztetéssel.

– Jelenleg még nincs influenzajárvány, annak ellenére, hogy az időjárás nem felel meg a megszokottjanuári időnek. Egyik nap mínusz van, egyszer pedig plusz 5-10 fok, majd megint érkeznek a mínuszok. Aki éppen úgy gondolja, még beadathatja a védőoltást, nem késett el vele. A betegség tünetei közé tartozik a magas láz, végtagfájdalom, fejfájás és elesettség – mondta el dr. Bereczky Zsolt háziorvos.

 

 

 

Növekednek a számok

 

Az ország az influenzajárvány küszöbén áll – erről tájékoztatta az M1-et az egészségügyi államtitkár. Hozzátette viszont: a védőoltást még mindig nem késő beadatni. Sokaknak pedig ingyen is jár. Például a 60 év felettieknek, a szív- és érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-, immunhiány-betegségben szenvedőknek, a várandós nőknek, illetve az egészségügyi, szociális intézményekben dolgozóknak. És az idei évtől már a pedagógusok is térítésmentesen kapják.

Ónódi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár az M1-nek elmondta, az oltóanyag rendelkezésre áll, ki lettek küldve a megfelelő helyekre, a szóró anyagot elküldték az orvos kollégáknak, amellyel lehet a betegeket erről tájékoztatni. Minden évben egyre nagyobb populáció számára teszik ingyenessé az oltást, ebben az évben az összes pedagógus már ingyen kaphatja meg. Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy saját maga érdekében, a rokonai érdekében, a családja érdekében, a barátai érdekében menjen el és oltassa be magát.

Az államtitkár hozzátette: bár egyre többen kérik a védőoltást, még mindig az influenza az egyik leggyakoribb megbetegedés Magyarországon. Évente több százezren kapják el.

 

hirado.hu/behir

 

További programok »

Itthon

Téli madáretetés helyesen

Az elmúlt évszázadban kialakult gyakorlat szerint a madáretetés a fagyos, havas, ónos esős időszak, tehát a késő ősztől kora tavaszig tartó hónapok madárvédelmi tevékenysége. Hazánkban szerencsére nincs szükség az egész éves etetés gyakorlatának bevezetésére, ezért a költési időszak márciusi kezdetével fejezzük be a kert madarainak etetését. Ennek nemcsak elvi, de madárvédelmi oka is van.
08:21
FEL