Magasan a járványküszöb felett – Békés megyében is tart az influenzaszezon

2018. február 16. 10:53 | behir

Egyre többen fordulnak orvoshoz olyanok, akik vélhetően influenza miatt betegedtek meg. Békés megyében már ötszörösen meghaladta a járványküszöböt a becsült fertőzések száma. A szakemberek szerint még most sem késő a védőoltást beadatni.

Még a rendelési idő vége felé is többen várnak arra, hogy sorra kerüljenek az egyik békéscsabai háziorvosi váróteremben. Vannak, akik ezúttal is influenzaszerű tünetekkel érkeztek.

- Lázas vagyok, hőemelkedésem van, köhögök és folyik az orrom. A védőoltást megkaptam novemberben influenza ellen, lehet, hogy ez egy más vírus, megnézetem, hogyha tud a háziorvos tud segíteni - árulta el az egyik érkező beteg.

Ebben a körzetben is az utóbbi két-három hétben ugrott meg lényegesen a hasonló tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

- A napi betegforgalomból mintegy harmincan-negyvenen érkeznek influenzaszerű vagy tipikus influenzára utaló tünetekkel: hirtelen magas láz, végtagfájdalmak, szédülés, fejfájás elesettségérzés. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy pihenjenek egy pár napot, próbáljuk táppénzre beszélni őket, bár van, aki elutasítja. Ez azért lenne nagyon fontos, mert nemcsak az ő szervezete tudna pihenni, hanem esetleg nem adná tovább a betegséget - fogalmazott dr. Ferenczi Attila háziorvos.

A szakemberek szerint bár az csak 10-14 nap elteltével ad védettséget, még most is még érdemes beoltatnia magát annak, aki nem kapta el a betegséget.

- Még mindig nem késő. Arra kell vigyázni, hogy lehetőleg, ha nem feltétlen muszáj, olyan közösségben ne jelenjünk meg, ahol fennáll a veszély, hogy influenzás betegek tartózkodnak. Természetesen ez munkahelyeken, iskolákban, közösségi intézményekben nehezen megoldható, de aki esetleg olyan helyzetben van, hogy ezt megteheti, nyugodtan még felveheti az oltást - hangsúlyozta dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezető helyettese.

A megelőzés, a zsúfolt helyek kerülése, sok folyadék és C-vitamin fogyasztása azért is tanácsos, mert a szakemberek arra számítanak, hogy pár hétig még biztosan eltart az influenzajárvány.

 

 

 

További programok »

FEL