Influenza: A szövődmények súlyosabbak, mint a betegség, ezért érdemes oltatni

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást – írja a hétfői Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkeztek a betegség elleni vakcinák.

A lap által megszólaltatott oltásszakértő, Ócsai Lajos szerint a héten megkezdődhet a krónikus betegek, a 60 évesnél idősebbek és a terhesek térítésmentes kampányoltása.

Hozzátette, ugyan az influenza elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, az oltás révén az egészséges oltott felnőttek 60-80 és az idősek – akiknek az immunrendszere már eleve gyengébb – 40-60 százaléka elkerüli az influenzát.A védőoltás pedig valamennyi korcsoportban 60-90 százalékkal csökkenti a szövődmények,például a tüdőgyulladás kialakulásának esélyét.

Egyelőre nem tudni, az idén mely vírusok okozzák majd a járványt. A háziorvosoktól kérhető oltóanyag háromkomponensű, viszont nincs benne a 2017-ben rendkívül sok megbetegedést okozó influenza B vírus elleni anyag. Így akinek eleve nem jár a térítésmentes oltás, vagy biztosabb védelmet szeretne a várható járvány idején, annak ajánlott a négykomponensű oltás.Ez a vakcina a patikában vásárolható meg, de csak recept ellenében, hozzávetőleg 3000 forintért – olvasható a Népszavában.

 

Forrás: Népszava

Megosztás:

Címke: , ,