Emil Kuchár: A szlovák-magyar kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók, mint ma

2019. március 17. 12:39 | Mikóczy Erika

Emil Kuchár, a Szlovák Köztársaság új főkonzulja Békéscsabán. A diplomata dolgozott már egyebek mellett a szlovák külügyminisztériumban, volt az Európai Unió és a NATO képviseletének nagykövete, a strasbourgi Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöke, különleges megbízottként feladatokat teljesített Afganisztánban és Pakisztánban, és finnországi nagykövetként is tevékenykedett. Békéscsabai terveiről a 7.Tv Aktuális című műsorában is beszélt.

 

– Nagy tapasztalatai vannak a diplomácia terén, ezek birtokában milyen elképzelésekkel vágott neki a munkának Békéscsabán?

 

– Észak-Európában kezdtem a diplomáciai karrieremet, aztán az országom igényei számos más területre vittek, legutóbb Strasbourgban dolgoztam. Békéscsaba és a délkelet-magyarországi vidék számomra teljesen új. Nagyon fontosnak tartom, hogy a diplomata kapcsolatba kerüljön az itt élő emberekkel, illetve konkrét problémákat oldjon meg. Éppen ezért a felkészülést az emberek megismerésével kezdtem. Természetesen rendelkezésre állok a hivatalos szerveknek is a kapcsolatfelvételben, de azokat is szívesen látom, akik a főkonzulátussal szeretnének kommunikálni.

 

 

– Milyennek látja jelenleg a magyar-szlovák kapcsolatokat?

 

– Sokak szerint a szlovák-magyar kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók és intenzívek, mint ma. Pozitív, hogy közösen léptünk túl bizonyos, a múltban meglévő feszültségeken, a szlovákok és a magyarok ma jobban megértik egymást. Mindkét nemzet az Európai Unió tagja, hasonló kérdésekkel szembesülünk, ráadásul hasonló gondok gyötörnek bennünket, mint például az élelmiszerek kettős minősége, vagy hogy néha magasabb árat fizetünk egy élelmiszermárkáért, és alacsonyabb minőséget kapunk.

 

– Ön szerint hogyan lehetne erősíteni az együttműködést?

 

– Szlovákia lakosai ma is kevés információt kapnak Magyarországról, feltételezem, hogy a magyar polgárok ugyanígy kevés információval rendelkeznek Szlovákiáról. Javítani kellene az információáramlást a polgárok között, hiszen hasonló a történelmünk, nagyon hasonlóak a céljaink és a problémáink is, amelyeket együtt kell, hogy megoldjuk.

 

– Békés megyében a kultúránkban is erősen élnek a szlovák hagyományok. Milyen lehetőségeket lát ezen a területen?

 

– Az új évben jöttem Békéscsabára, és rögtön meghívást kaptam a múzeumba, ahol egy kitűnő kiállítás nyílt olyan alkotókkal, akik között ott voltak a magyarországi szlovák közösség tagjai. Nemrég pedig megnyílt az Andy Warhol kiállítás a szlovákiai, mezőlaborci gyűjtemény anyagából. Mindez Békéscsabáról, illetve az egész régióról olyan képet mutat, ami nemzetközi. Andy Warhol első alkalommal látható Magyarországon, és nem véletlenül Békéscsabán – ebben is megmutatkozott, hogy kulturális intézményeink képesek intenzíven együttműködni.

 

Említette, hogy szeretné, ha a szlovákok jobban megismernék Magyarországot. Ez ön szerint hogyan képzelhető el?

 

– Aki olyan területen tevékenykedik, mint én is, az természetesen több információhoz jut. De hogy van ez általában, ha valaki tájékozódni akar? Előveszi a számítógépet, beüti Békéscsabát és megnézi, ami lényeges. Az első lépés az kellene legyen, hogy az internet-adta lehetőségekkel jobban éljünk. Hogy az egyes települések weboldalai és a turisztikai weboldalak szlovák nyelven is tartalmazzanak információkat, hogy aki Szlovákiából szeretne jönni a régióba, tudja, hogyan teheti meg, és mit talál itt. Én is tájékozódtam a neten, mindjárt rátaláltam a csabai kolbászra, a kolbászfesztiválra, a múzeumra, de például Szarvas nevezetességeire is. Azoknak, akik vendégfogadással foglalkoznak, érdemes jó minőségű, informatív weboldalakat készíteniük. Igyekszem nemcsak a Békéscsabán, hanem a régióban élők rendelkezésére állni, hogy tovább javítsuk a kapcsolatokat Szlovákiával a kultúra, az iskolaügy területén, és a hétköznapi, gyakorlati dolgok tekintetében is.

 

FEL