Elsőként Békés megyében neveztek el versenyt Czeizel Endréről

2017. február 6. 12:52 | Mikóczy Erika

A Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban rendezték meg február 4-én a háromfordulós Czeizel Endre genetikai feladatmegoldó verseny első fordulóját Békés megyei középiskolások részvételével. A 2015-ben elhunyt orvos-genetikusról most először neveztek el tanulmányi versenyt.  

A Czeizel Endre genetikai feladatmegoldó verseny célja az emlékezésen és a diákok tudásának felmérésén túl a „csiszolatlan gyémántok” felkutatása volt.

– A Szegedi Tudós Akadémiának pontosan az a célja, hogy 20, esetleg 30 év múlva legyen Szegednek ismét egy Nobel-díjasa. Köztudott, hogy 77 évvel ezelőtt Szent-Györgyi Albert érdemelte ki ezt a nagy elismerést. Az építkezést most kell elkezdeni, ennek pontosan az a célja, hogy leljük meg azokat a középiskolásokat, egyetemista hallgatókat, akik csiszolatlan gyémántok. Erre pedig kiválóan alkalmas egy ilyen verseny – mondta dr. Szabad János, a Szegedi Tudomány Egyetem professzora.

Az Andrássy gimnáziumban nagy hagyománya van a magas szintű biológia tanításának, közel két évtizede emelt szintű biológia oktatás is folyik az intézményben. Szívesen adtak helyet a genetikai feladatmegoldó versenynek, hisz ez jól illeszkedik a szakmai profiljukba is.

– Ennek a tudományterületnek egy olyan nagy ívű képviselőjéről, mint Czeizel Endre, eddig még nem neveztek el versenyt, jó érzés, hogy ez nálunk indulhat, és szintén jó érzés, hogy a kollégáim fogékonyak voltak ennek a megszervezésére – jegyezte meg Komáromi István intézményvezető.

Czeizel Endre 2000 októberében Matematika és genetika címmel tartott előadást Békéscsabán Kmetykó András matematikatanár meghívására. A nagy sikerre való tekintettel ezután gyakran járt vissza ide, 2015 februárjáig közel ötven előadást tartott a békési megyeszékhelyen, amiben szintén nagy szerepe volt Kmetykó Andrásnak.

– A professzor úrnak nagy tisztelője vagyok, hálát és szeretetet éreztem és érzek iránta. Már jó ideje figyeltem a munkáját, amikor először hívtam Békéscsabára. Meggyőződésem, hogy ő egy nagy tanító volt! Szeretném az ő tudományos eredményeinek egy részét megismertetni azokkal a fiatalokkal is, akik esetleg őt nem látták. Ebbe szeretném a fiatal pedagógusokat is bevonni, például a verseny kapcsán. Három dologban reménykedem: az egyik az, hogy a verseny, ami az országban most indult először, az Békéscsabához fog kötődni. A másik, hogy több évtizeden keresztül fennmarad majd, a harmadik pedig, hogy ennek következtében sok fiatal ismeri meg a professzor úr tevékenységét. Hisz ő az emberiség jótevője volt – fogalmazott Kmetykó András.

A Czeizel Endre orvos-genetikusról elnevezett verseny második fordulóját márciusban Gyulán, harmadik fordulóját pedig áprilisban Orosházán rendezik meg.

További programok »

Egészségügy

A nehézségek ellenére folyamatos a csabai háziorvosi körzetekben a betegellátás

Az elmúlt másfél évben több tragikus haláleset miatt néhány háziorvosi praxis megüresedett Békéscsabán, ezek pótlása eddig többnyire helyettesítésekkel történt meg, de hosszútávon az önkormányzat célja, hogy új szakemberekkel oldja meg ezt a fontos problémát. A Lencsési lakótelepen található 25. számú körzetben októbertől már új háziorvos látja el a betegeket.
2022. augusztus 12. 09:31
FEL