Elsőként Békés megyében neveztek el versenyt Czeizel Endréről

2017. február 6. 12:52 | Mikóczy Erika

A Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban rendezték meg február 4-én a háromfordulós Czeizel Endre genetikai feladatmegoldó verseny első fordulóját Békés megyei középiskolások részvételével. A 2015-ben elhunyt orvos-genetikusról most először neveztek el tanulmányi versenyt.  

A Czeizel Endre genetikai feladatmegoldó verseny célja az emlékezésen és a diákok tudásának felmérésén túl a „csiszolatlan gyémántok” felkutatása volt.

– A Szegedi Tudós Akadémiának pontosan az a célja, hogy 20, esetleg 30 év múlva legyen Szegednek ismét egy Nobel-díjasa. Köztudott, hogy 77 évvel ezelőtt Szent-Györgyi Albert érdemelte ki ezt a nagy elismerést. Az építkezést most kell elkezdeni, ennek pontosan az a célja, hogy leljük meg azokat a középiskolásokat, egyetemista hallgatókat, akik csiszolatlan gyémántok. Erre pedig kiválóan alkalmas egy ilyen verseny – mondta dr. Szabad János, a Szegedi Tudomány Egyetem professzora.

Az Andrássy gimnáziumban nagy hagyománya van a magas szintű biológia tanításának, közel két évtizede emelt szintű biológia oktatás is folyik az intézményben. Szívesen adtak helyet a genetikai feladatmegoldó versenynek, hisz ez jól illeszkedik a szakmai profiljukba is.

– Ennek a tudományterületnek egy olyan nagy ívű képviselőjéről, mint Czeizel Endre, eddig még nem neveztek el versenyt, jó érzés, hogy ez nálunk indulhat, és szintén jó érzés, hogy a kollégáim fogékonyak voltak ennek a megszervezésére – jegyezte meg Komáromi István intézményvezető.

Czeizel Endre 2000 októberében Matematika és genetika címmel tartott előadást Békéscsabán Kmetykó András matematikatanár meghívására. A nagy sikerre való tekintettel ezután gyakran járt vissza ide, 2015 februárjáig közel ötven előadást tartott a békési megyeszékhelyen, amiben szintén nagy szerepe volt Kmetykó Andrásnak.

– A professzor úrnak nagy tisztelője vagyok, hálát és szeretetet éreztem és érzek iránta. Már jó ideje figyeltem a munkáját, amikor először hívtam Békéscsabára. Meggyőződésem, hogy ő egy nagy tanító volt! Szeretném az ő tudományos eredményeinek egy részét megismertetni azokkal a fiatalokkal is, akik esetleg őt nem látták. Ebbe szeretném a fiatal pedagógusokat is bevonni, például a verseny kapcsán. Három dologban reménykedem: az egyik az, hogy a verseny, ami az országban most indult először, az Békéscsabához fog kötődni. A másik, hogy több évtizeden keresztül fennmarad majd, a harmadik pedig, hogy ennek következtében sok fiatal ismeri meg a professzor úr tevékenységét. Hisz ő az emberiség jótevője volt – fogalmazott Kmetykó András.

A Czeizel Endre orvos-genetikusról elnevezett verseny második fordulóját márciusban Gyulán, harmadik fordulóját pedig áprilisban Orosházán rendezik meg.

További programok »

Egészségügy

Egyedi kiállítás nyílt Gyulán

Az "Irgalmas nővérek" című kiállítás a Nobilitas Anno Alapítvány ötlete nyomán jött létre. Az alapítvány egyik célja, hogy Gyula város helytörténetét, történelmi múltját, illetve nevezetes személyeit ismertesse meg a lakossággal.
2022. december 1. 19:19
FEL