Dr. Szabad János: A fiatalok megláthatják a genetikában rejlő szépséget

2018. március 25. 09:35 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békés megyei középiskolásoknak rendezték meg a Czeizel Endre Genetikai Feladatmegoldó Versenyt szombaton. A megmérettetés egyik célja Dr. Szabad János genetikus professzor szerint az, hogy a diákok meglássák a genetikában rejlő szépséget és perspektívát.

A gyulai eseményen jelen volt Czeizel Endre unokája is, aki nagyapjához hasonlóan genetikusnak készül.

– Nagyon megtisztelő és örülök, hogy a nagypapám munkássága ezen a versenyen keresztül is tovább él. Célul tűzte ki a magyar tehetségek megtalálását és támogatását, ez a verseny ebben is segíthet – emelte ki Czeizel Benjámin.

A Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium Békési megyei diákoknak hirdette meg a versenyt. A tanulóknak olyan genetikai témájú feladatokat kellett megoldani, amelyek gondolkodóképességüket tették próbára. Az intézmény életében fontos szerepet tölt be a természettudományok oktatása.

– Az Öveges Programból egy természettudományos labort alakítottunk ki, amely korszerű modern oktatási körülményeket teremtve lehetőséget biztosít az idejáró diákoknak arra, hogy élmények segítségével ismerjék meg a természettudományok világát és átélhető tudást kapjanak – hangsúlyozta Görgényi Ernő. A város polgármestere hozzátette: bízik abban, hogy a gyulai és térségi diákoknak még több lehetősége lesz a természettudományos képzettségek megszerzésére.

–Egy nemzet legnagyobb értéke a tehetség, amit fel kell ismerni. Véleményem szerintem a magyar nép ezért tehetséges tudományban, sportban és sok másban, mert igyekszik tehetséget gondozni – erről már a verseny fővédnöke, Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő beszélt.

Dr. Szabad János genetikus szerint korlátlanok a lehetőségek ezen a területen, emellett a magyarországi kutatók a világélvonalában vannak.

– A genetika ma a tudomány egyik legvirágzóbb ága, hiszen már a DNS szintjén tudunk tájékozódni. Néhány évtizede képesek vagyunk a génsebészetre, hamarosan pedig emberi tulajdonságokat változtathatunk meg DNS-sel, azaz képesek leszünk a génterápiára – mondta el a behir.hu kérdésére a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora.

Hozzátette: ha csak annyi történik ezen a feladatmegoldó versenyen, hogy a fiatalok meglátják a genetika szépségét és az abban rejlő perspektívát, az már segíthet a középiskolások pályaválasztásában.

 

 

További programok »

FEL