Elhunyt dr. Ferenczi Attila

2022. március 18. 08:14 | Mikóczy Erika

Pénteken reggel kaptuk a hírt, hogy elhunyt dr. Ferenczi Attila háziorvos, egészségügyi menedzser, aki – egy ciklus kihagyásával – 1994 óta képviselte a békéscsabai közgyűlésben a Lencsési lakótelepen élőket.

A jelenlegi ciklusban dr. Ferenczi Attila a pénzügyi, gazdasági és tulajdonosi bizottság elnökeként, a József Attila Lakótelepi Részönkormányzat vezetőjeként, korábban tanácsnokként is segített ott, ahol csak tehette. Szinte minden területen otthon volt, a költségvetés megalkotásától az egészségügyön és sporton át (a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club elnökeként is tevékenykedett) a városfejlesztés legfontosabb kérdéseiig.

Munkáját teljes erőbedobással végezte, komoly része volt abban, hogy az elmúlt időszakban Békéscsaba jelentős mértékben fejlődött. Emellett mindig időt fordított arra is, hogy személyesen informálódjon a város lakóitól; rendszeres vendége volt többek között a Lencsési Közösségi Ház rendezvényeinek, a körzetében működő kluboknak, gyakran ellátogatott az óvodába, és díjjal lepte meg a Lencséi iskola végzőseit.

Korábban így fogalmazott: „Igyekszem a közösséget erősítő rendezvényeken részt venni, vagy legalább támogatni azokat. Hiszen nemcsak a fejlődésnek, vagy a fák növekedésének voltam tanúja a Lencsésin, hanem orvosként a felnövekvő nemzedékeket is megismertem. Van olyan betegem, akivel először fiatalemberként találkoztam, ma pedig már a gyereke is hozzám jár. Jó érzés látni például azt, hogy sokan használják a Szabó Pál téren a fitneszparkot, vagy azt, ahogy szaporodnak a fák a téren. 2012 óta, a kezdeményezésemre a Lencsési iskola végzősei fát ültetnek a parkban, és remélem, vissza-visszajárnak megnézni, és felidézni a szép emlékeket. Óriási élmény így részese lenni a lakótelep életének, nyomon követve generációk sorsát.”

Dr. Ferenczi Attila három évtizeden át békéscsabaiak ezreit gyógyította, munkájáért korábban Pro-Sanitate díjat, Békéscsabai Hűségdíjat, majd címzetes főorvosi címet kapott, alig pár napja Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el tevékenységét.

Fáradhatatlanul dolgozott az itt élőkért, a város fejlődéséért, még akkor is, amikor kiderült, hogy beteg. Egy ideje már tudtuk, de mélyen legbelül azt gondoltuk, hogy egy olyan nagy küzdő, mint ő, a betegséggel is megbirkózik. Nehéz elhinni, nehéz tudomásul venni, hogy nem így lett…

 

Dr. Ferenczi Attila életútja

 

Dr. Ferenczi Attila Mihály 1961. szeptember 24-én született Debrecenben. Általános iskolai tanulmányait a Kossuth Lajos Tudomány Egyetem Gyakorló Általános iskolájában végezte, majd 1976-1980-ig a debreceni Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium tanulója volt.

Egyetemi tanulmányait 1980-1987-ig folytatta a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, 1987-ben kapott általános orvosi diplomát. 1987-1992-ig a gyulai Pándy Kálmán Kórház Urológiai Osztályán dolgozott. 1991-ben urológiai szakorvosi képesítést szerzett.

1992. április 15-e óta dolgozik Békéscsabán a Lencsési lakótelepen, mint háziorvos. 1998-ban háziorvostani szakképesítést szerzett. 2008-2010-ig a Szegedi József Attila Tudományegyetem Gazdasági Karának a hallgatója volt, ahol 2010-ben egészségügyi menedzserként diplomázott.

Munkásságát a pontosság a humánum és a széleskörű orvosszakmai, gazdasági és társadalompolitikai ismeretek jellemezték. Munkájában a gyógyítás mellett kiemelt figyelmet fordított a megelőzésre az egészségfejlesztésre a lakosság egészségtudatos magatartásformálására.

Az önkormányzat egyéni képviselőjeként a lakosság szociális és egészségügyi ellátásának biztosítása érdekében több olyan döntést kezdeményezett, amelyek az ellátórendszer hatékonyabb működését eredményezték. Munkásságának köszönhetően vezették be a 2 éven aluli és a serdülőkorú gyermekek agyhártyagyulladás elleni védőoltásának támogatását, a békéscsabai fiatal lányok, majd asszonyok méhnyakrák elleni védőoltásának a támogatási rendszerét.

Békéscsaba népességmegtartó képességének megőrzése, a gyermeket vállaló családok támogatása érdekében kidolgozta a Csaba Baba programot. Kiemelkedő szerepe volt a háziorvosi ügyeleti rendszer megszervezésében, az ügyelet és az egészségügyi alapellátás önkormányzati támogatásának biztosításában. Támogatta a településrész bölcsődéjének fejlesztéseit is.

Kidolgozta a háziorvosok egy orvos – egy rendelő programját, valamint a háziorvosok eszközpótlási támogatását. Fontos szerepe volt a Dr. Réthy Pál Kórház infrastrukturális és eszközfejlesztésének megvalósításában a szakellátásban és a háziorvosi szolgálatokban dolgozó orvosok együttműködésének erősítésében.

Kiemelt figyelmet fordított a környezetvédelemre és a közegészségügyi elvárások betartására. Ennek érdekében kidolgozta a zárt hulladéktárolók építésének támogatási rendszerét.

A békéscsabai lakosságért érzett felelőssége által vezérelve támogatta a Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet területén a helikopter le- és felszálló pálya kialakítását, a betegszállítás megszervezését, a közfinanszírozott fogszabályozási szakellátás biztosítását, a klinikai szakpszichológia ellátás biztosítását, a defibrillátorok városi beszerzését. 

A gyógyító munka során a felmerülő szociális problémákra is igyekezett megoldást keresni és mindent megtett annak érdekében, hogy a betegei élethelyzetében a leghatékonyabb segítséget nyújtsa. Igazi családorvosként dolgozott.

Dr. Ferenczi Attila beírta magát Békéscsaba történetének könyvébe. Emlékét megőrizzük.

További programok »

FEL