Együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatal és a VOSZ

2019. március 21. 13:24 | Kovács Andrea

Nyitott, közvetlen, udvarias kormányhivatal és versenyképes, biztonságos munkahelyek. Ez a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a Békés Megyei Kormányhivatal írt alá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével.

 

 

Az együttműködési megállapodás aláírásakor a VOSZ főtitkára hangsúlyozta: a kormányhivatallal kötött megállapodás azért is fontos, mert a vállalkozások hatékonyságát akkor lehet növelni, ha az állami szervek segítik a mindennapi munkát. Perlusz László hozzátette: országos szinten az tapasztalható, hogy a vállalkozók a hivatalokat már nem csupán szükséges rossznak tartják. Egyre több területen segítik a vállalkozók munkáját, sok esetben partneri tanácsot is adnak, ha valamilyen hibát tapasztalnak, nem rögtön a büntetés eszközével élnek, hanem elmondják, hogy mit kellene másképp tenni, a vállalkozó mire figyeljen oda. Remélhetőleg ez Békés megyében is így lesz – hangsúlyozta Perlusz László.

 

Fotó: Kugyelka Attila

 

A VOSZ megyei elnöke kiemelte: a két szervezet együttműködésének egyik lényeges eleme, hogy a vállalkozóknak ezentúl nem kell minden üggyel a megyeszékhelyre jönniük, hanem azokat a járási hivatalokban is elintézhetik. Nagy Mihály László elmondta: sok olyan kérdés van a fogyasztóvédelemtől az állategészségügyön át a hatósági eljárásokig, amelyben még az olvasottabb vállalkozók is tájékozatlanok. A kormányhivatal az együttműködésnek ajánlotta teljes apparátusát annak érdekében, hogy azt valós tartalommal töltsék meg – fogalmazott a megyei elnök.

Békés megyében 65 ezer regisztrált cég működik, melynek közel 90 százaléka egyéni vállalkozás. A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a térség kis- és középvállalkozásai komoly szerepet töltenek be a megye társadalmi-gazdasági életében. Takács Árpád arról tájékoztatott, hogy gyorsinformációs rendszert működtetnek majd, vagyis a regisztrált vállalkozókat heti rendszerességgel tájékoztatják  a jogszabály változásokról, a pályázati lehetőségekről és az aktuális kérdésekről. A cél, hogy ismerjék azokat az irányokat, kormányzati célokat, amelyek a mindennapjaikat érintik, legyen szó adózásról, társadalombiztosításról vagy foglalkoztatási lehetőségekről. Nagyon fontos, hogy erős, biztonságos és versenyképes vállalkozások működjenek a megyében – tette hozzá Takács Árpád, aki szólt arról is, hogy ennek érdekében több munkacsoportba vonják be a VOSZ Békés megyei szervezetének képviselőit.

FEL