Együttműködés a zöld városokért

2021. október 27. 17:18 | Vári Bianka

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen idén is elindította a Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel! országos rendezvénysorozatot, melynek legutóbbi állomása Gyula volt. A roadshow a faiskolák, a zöldfelület-gazdálkodásban résztvevők és a települési önkormányzatok együttműködését is segíti.

A rendezvényen számos hasznos előadást hallhattak a résztvevők, mely a mindennapi munkavégzéshez is hasznos segítségül szolgál. Az agrárgazdasági kamara megyei elnöke elmondta, hogy az urbanizációval a természetes környezetünk kiszolgáltatottá válik.

– Ez a konferencia arra kíván neves szakértők bevonásával rámutatni, hogyan lehetne ezeket a természeti adottságokat megtartani, megmenteni és továbbfejleszteni - mondta el a NAK megyei elnöke, Kulcsár László.

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

„Nagyon tiszteljük az elődeink munkáját, hiszen a városvezetésben 150 éves hagyománya van a zöld gondolkozásnak, a környezettudatos városfejlesztésnek – fogalmazott Gyula polgármestere. – A város első közparkja, a Göndöcs kert az 1870-es évek végén létesült és már akkor egy közpark célját szolgálta, ahogy akkor hívták: népkert volt. Azóta is nemzedékről nemzedékre azon dolgoznak a gyulaiak, hogy színvonalasabb és szebb zöldfelületeket hozzanak létre - tette hozzá Görgényi Ernő.

Az elmúlt évtizedekben divatossá vált, hogy külföldről hozott növényekkel növeljük a zöldfelületeinket – erről Mártonffy Béla, a kamara kertészeti és beszállítói osztályvezetője beszélt.

– Ahogy a klímaváltozás alakul és jönnek a különböző viharok, ezek nem képesek alkalmazkodni. A gyümölcstermelésben például már harmadik éve fagyott el minden és most már nettó importőrök lettünk ezen a területen – mondta a szakember.

Az eseménynek az is célja volt, hogy elősegítse a hazai nemesítésű növényfajták felhasználását az import növényekkel szemben.

További programok »

FEL