Kulcsár László: Az agrárium számára megkerülhetetlen a méhészet

2020. január 1. 17:42 | Hidvégi Dávid

Európa szerte veszélyben van a méhpopuláció. A kormány és a kamara mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a magyar méhészeket, így nem maradunk minőségi méz nélkül.

Az idei Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon elhangzott, hogy veszélyben van az európai méhpopuláció, így a magyar méz is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Föld legfontosabb élőlénye a méh. Dr. Kulcsár László hozzátette: az kamara szövetségese az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek, így kötelességük segíteni.

– Sajnos egyre nehezebb idők járnak az utóbbi években. Ezen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is kellő odafigyeléssel és alázattal próbál változtatni és javítani, a fejlesztés irányába, ez kötelezettségünk is – fogalmazott az igazgatóság elnöke.

Gyula alpolgármestere kiemelte, hogy a magyar méhészet nehéz helyzetben van. Kónya István szintén azt hangsúlyozta, hogy az európai méhpopuláció veszélyben van. Az alpolgármester hozzátette: az okok között szerepel a klímaváltozás, a városiasodás, a monokultúrák megjelenése, a méheket fenyegető betegségek és a káros növényvédőszerek használata. Kónya István kitért a magyar méz minőségére is.

– Az Európai Unió nem képes fedezni mézszükségletet, így évente több százezer tonna mézet importál jellemzően Kínából. A szakma tudja és tapasztalja is, hogy az így importált méz minősége igencsak elmarad a magyar mézétől – részletezte az alpolgármester.

Az Európai Unió évente kétszázötvenezer tonna mézet termel, amelynek Magyarország adja a tíz százalékát. A nemzeti méhészeti program részeként 2020-tól huszonöt százalékkal több támogatást kapnak az ágazattal foglalkozó szakemberek.

További programok »

FEL