Dr. Kulcsár László: Méz-nagyhatalom vagyunk

2019. december 6. 19:18 | Hidvégi Dávid

„Okos legyél, gyógyszer helyett mézet egyél” – megnyitották a tizenkettedik Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amely péntek délutántól egészen vasárnap délig várja az érdeklődőket Gyulán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke hangsúlyozta, hogy minőségi a magyar méz, szemben az ázsiai termékekkel.

Gyula alpolgármestere ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy már a tizenkettedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált rendezik meg, amely civil kezdeményezésként indult. Kónya István elmondta: a méhpopuláció kihalófélben van, nagyon fontos megvédeni az állatfajt, hiszen nélkülük nem lenne méz. Hozzátette: az Európai Unió nem képes fedezni a mézszükségletét, így többek között Kínából exportál, az a méz azonban meg sem közelíti a magyar vetélytársának színvonalát. Kónya István megköszönte a méhészek kiváló munkáját, akik nélkül ez a programsorozat sem jöhetett volna létre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke hangsúlyozta, hogy méz-nagyhatalom lettünk. Dr. Kulcsár László kijelentéséhez hozzátette: az Európai Unió 250 ezer tonna mézet termel, ennek Magyarország adja a tíz százalékát. A kamara megyei vezetője kiemelte, hogy az állam évente több mint 1 milliárd forint támogatást biztosít a méhészeti ágazat számára.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár helyett végül Polai László tartott előadást a méhészetben rejlő lehetőségekről, illetve az igénybe vehető támogatásokról. A Miniszterelnökség EMVA Stratégiai Főosztályának osztályvezetője elmondta, hogy a 2023-ig 6 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre a méhészeti ágazatban. Polai László kiemelte, hogy fontos az utánpótlás, így folyamatosan támogatják a fiatal gazdákat. Az osztályvezető kiemelte: a mögöttük álló időszakban harmincegy támogatott méhész projektet folytattak le.

A fesztiválon szombaton egész napos szakmai programokkal várják az érdeklődőket. A Méhészeti vásár szombaton reggel 8 órakor veszi kezdetét Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban. A programot itt tekinthetik meg.

További programok »

FEL