Nő az elektromos autók száma: A csabai töltőhálózat még kiszolgálja az igényeket

2021. április 29. 07:40 | Vincze Attila

A kereskedők szerint folyamatosan nő a kereslet az elektromos autók iránt hazánkban, ezzel együtt a nyilvános töltőállomásokon regisztrált töltések száma is emelkedő tendenciát mutat. Békéscsabán az infrastruktúra a tapasztalatok alapján egyelőre kiszolgálja a helyi igényeket.

A békéscsabai Meszlényi-Autó Kft. kereskedésében is több márka kínál elektromos meghajtású modellt. Az egyik legnépszerűbb elektromos autójuk akkumulátorát gyorstöltéssel, másfél óra alatt akár 80 százalékra is fel lehet tölteni, azonban otthoni hálózaton 8-9 óra kell a teljes kapacitás eléréséhez. Egyre többeket foglalkoztat a kérdés, hogy a folyamatosan dráguló üzemanyagárak miatt elektromos autóra váltsanak. A hagyományos meghajtású modellekhez képest jóval magasabb vételár ugyan visszatartó erőt jelent, de a kereskedés szerint az újabb állami támogatások sokat lendítenek majd az eladási számokon.

- Az évek során folyamatosan emelkedik az elektromos, hibrid, plug-in hibrid autóink eladási száma, viszont 2021 tavaszán az ügyfelek és mi is az állami támogatás bejelentését várjuk, hogy kiderüljön, milyen mértékű lesz, mennyire lesz keret - fogalmazott Meszlényi Dániel, a cég marketing és PR-vezetője.

Nem csak az ár határozza meg, hogy mennyi zöld rendszámos autóval találkozhatunk az utakon. Az sem mindegy például, hogy milyen lehetőségeink vannak a töltésre menet közben. A szakemberek évről évre egyre több elektromos töltőállomást telepítenek országszerte, folyamatosan nő a töltések száma és az így felvett energia mennyisége is. Békés megyében tavaly mintegy 4300 alkalmat regisztráltak a nyilvános töltőállomásokon. Békéscsabán jelenleg hat helyen lehet tölteni közterületen az elektromos vagy plug-in hibrid autókat, ebből hármat az önkormányzat üzemeltet.

- A város elsősorban ahhoz igazodik, hogy milyen igények jelentkeznek az elektromos autók töltésére Békéscsabán. Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy ezeknek a töltőállomásoknak a kihasználtsága most még nem éri el azt a szintet, hogy újabb állomások létesítése napirenden legyen - mondta a behir.hu megkeresésére Wittmann László, a békéscsabai polgármesteri hivatal stratégiai-fejlesztési osztályának vezetője.

Békéscsaba hosszú távú városfejlesztési stratégájának része az elektromobilitás növelése, de ez elsősorban a közösségi közlekedés mentén jöhet létre. Ezt segíti elő a tavaly elindított Zöld Busz Program, amelynek részeként a városban közlekedő buszokat tíz év alatt elektromos meghajtásúakra cserélnék le. A buszok töltésének helyszíne ez esetben a sportcsarnok melletti, nagyteljesítményű töltőállomás lehet majd.

További programok »

Gazdaság

Átadták a szabadkígyósi majorság turisztikai kiállítóterét

Félmilliárd forintos uniós támogatásból épült tovább a Wenckheim-kerékpárút és egészültek ki a szabadkígyósi kastély turisztikai attrakciói. A teljes projekt szerdán zárult le a postamúzeum és a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállítótér átadásával.
14:38
FEL