Már a zöld rendszámos autók parkolásáért is fizetni kell Békéscsabán

2023. február 1. 08:26 | Vincze Attila

Január elsejétől több megyei jogú városhoz hasonlóan Békéscsabán is megszűnt a zöld rendszámos autók ingyenes parkolása. Az intézkedés része annak a közgyűlési rendelkezésnek, amely révén tavaly októbertől megemelkedtek a parkolási díjak a városban. Az önkormányzat szerint a kedvezmény eltörlése az elektromos hajtású járművek növekvő száma miatt mára elkerülhetetlenné vált.

Még hónapokkal ezelőtt született meg az a döntés, miszerint január elsejétől többé már nem lehet ingyen parkolni a zöld rendszámos autókkal a város fizetős övezeteiben.

Sokan viszont pont a kedvezmények és a környezettudatosság miatt ruháztak be egy zöld rendszámos járműbe. Így volt ezzel a békéscsabai Lipták Zsolt is, aki két évvel ezelőtt vásárolt meg egy plug-in hibrid családi egyterűt. Jóllehet ebben az autóban hagyományos benzinmotor is van, azonban csak elektromos üzemmódban akár 40-50 km-t is el lehet vele menni a városban. Mint mondta, legtöbbször otthon, napelem segítségével tölti az autóját, ami így olcsóbb, mint az utcán, de az ingyenes parkolás megszüntetése őt is érzékenyen érintette. 

– Nem volt elsődleges szempont számomra az ingyenes parkolás, viszont nagy előnye volt az tény és való, hiszen így nem kellett figyelnem azt, hogy hova parkolok, vagy hogy hol van egyáltalán parkoló automata. Most újra oda kell figyelnem a dologra, de sajnos ez ellen nem tudunk tenni – fogalmazott.

Az intézkedés azonban nem számít egyedinek, sok más hazai település is hasonlóképp döntött a közelmúltban. Az egyik autós szakmai hírportál szerint csak tavaly tíz városban szüntették meg az elektromos hajtású járművek ingyenes parkolását, így például Győrben, Zalaegerszegen, Hódmezővásárhelyen és Siófokon. Ebbe a sorba állt be idén Békéscsaba is. Csiaki Tamás, a városüzemeltetési osztály osztályvezetője elmondta, hogy a döntés hátterében a parkolási rendszer fenntartásának megemelkedett költségei, valamint a zöld rendszámos autók számának jelentős növekedése áll.

– 2022-ben a harmadik negyedévben mintegy 15 százalékkal nőtt Európában az elektromos autók száma, ez az adat Magyarországon 3,8 százalék volt, vagyis azt, hogy a zöld rendszámos autók fizető parkolási lehetősége térítésmentes legyen, nyilván sokáig nem lehetett fenntartani, és ezt a fajta tendenciát követte az önkormányzat is azzal, hogy visszalépett ebből a kedvezményből – hangsúlyozta.

Az osztályvezető arra a kérdésre, hogy az intézkedéstől mekkora bevételnövekedést vár az önkormányzat, nem tudott pontos számot mondani, azonban összességében a megemelt parkolási díjakból tavalyhoz képest 20-25 százalékkal több pénz folyhat be a város kasszájába.

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL