Három év alatt több, mint tízszeresére nőtt az elektromos töltőállomások száma

2021. július 7. 17:31 | Papp Ádám Sándor

Tovább bővülhet az elektromos autótöltők száma Magyarországon – a cél egy egész országot lefedő hálózat kialakítása. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a kereslet a villanyautók iránt, ennek megfelelően a töltőhálózat is fejlődik. Három év alatt több, mint tízszeresére nőtt a töltési kapacitás.

Meszlényi Dániel a behir.hu és a 7.TV megkeresésére elmondta, hogy az elmúlt években egyre nagyobb az érdeklődés az elektromos, a hibrid és plug-in hibrid autókra. Főként a környezetvédelem, a hosszú távú költséghatékonyság, illetve a pályázatok által nyújtott állami támogatás teszi ezeket a modelleket egyre vonzóbbá.

– Az első körben magánszemélyek igényelhettek támogatást, ez az autó értékétől függően 2,5 és 1,5 millió forint volt; az újabb forduló augusztusban nyílik. Jelenleg a vállalkozások és az egyéni vállalkozók előtt nyílik majd meg a lehetőség, amely július 12-étől lesz elérhető. A pályázatban szintén a 2,5 és 1,5 millió forint támogatás érhető el, az autó értékétől függően – fogalmazott a Meszlényi-Autó Kft. marketing és PR-vezetője.

A magyar utakon évről-évre egyre több villanymeghajtású autó jelenik meg, ezért elengedhetetlen, hogy a töltőhálózat is tartsa a lépést a járművek számával. Magyarországon 2018-ban mindössze alig 100 töltőoszlop működött, 2021-ben 183 városban már több, mint 1300 üzemel. Egy-egy oszlopon egyszerre kettő, maximum három autót lehet feltölteni.

– Nagyon fontos számunkra, hogy lehetőséget teremtsünk a jelen és jövő villanyautósainak Magyarországon rá, hogy  az autópályák vagy a gyorsforgalmi utak mellett 30-40 kilométerenként találjanak olyan töltési lehetőséget, amellyel fél-egy óra alatt teljesen fel tudják tölteni autóikat – emelte ki Balogh Szabolcs, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetője.

A tervek szerint a városi töltők mellett hamarosan a gyorsforgalmi utak közelében is elindulnak az újabb telepítések. Ezzel egy olyan, az egész országot lefedő, egységes töltési hálózat jönne létre, amely jelentősen megkönnyítheti a sofőrök helyzetét.

Békéscsabán egyébként jelenleg hat töltőállomáson tölthetik autóikat a tulajdonosok. 

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL