Egy éjszaka a csillagos ég alatt

2020. augusztus 23. 17:15 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság második alkalommal hirdeti meg a „Hálózsákban a csillagos ég alatt” elnevezésű programját a park Kis-Sárrét részterületén. A nem mindennapi kaland augusztus 28-án este 18 órakor kezdődik és másnap reggel 8 óráig tart.

A közeledő ősz és a távozó nyár sajátos hangulatot ad a kis-sárréti tájnak, a szervezők ezt a különös hangulatot szeretnék megosztani a vendégekkel. A program az éjszakai szálláshely felmérése és előkészítése után egy kellemes sétával indul, melynek során a látogatók a kisvátyoni erdők, mocsárrétek és a közeli halastavak madárvilágával ismerkedhetnek meg - írja az igazgatóság hivatalos oldala.

Augusztus végén már megérkeznek az első vándormadarak. Pólingcsapatok, bíbicek járják a lekaszált mezőket, barna rétihéják, egerészölyvek kutatnak táplálék után és néha a közelben fészkelő rétisas párok egyedei is feltűnnek. Estefelé megindul a vadrécék húzása a tavakról a külső táplálkozó-területek irányába. A tarlókról, mezőkről nyári ludak érkeznek éjszakázni a halastavakra. Bakcsók és szürke gémek kiáltásai színezik az esti hangulatot. Szerencsés esetben az erdőkből kiváltó gímszarvasokban is gyönyörködhetünk. Sötétedéskor, visszaérkezve biztonságos körülmények között kis tüzet lehet gyújtani, melynél mindenki megsütheti a magával hozott szalonnát és egyéb harapnivalót. Az éjszakát hálózsákban is lehet tölteni, de aki úgy gondolja, sátrat is állíthat. A szervezők bíznak benne, hogy az augusztusban szokásos csillaghullás látványossá teszik az éjszakai égboltot.


A találkozó helyszíne a Begécsi-halastó bejárata (GPS koordináták: É 46°56’12,02” K 21°32’02,68”.), időpontja augusztus 28. péntek 18.00 óra. Részvételi díj felnőtteknek 700 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 Ft/fő. További információk és bejelentkezés: Bíró István, tájegységi csoportvezetőnél a +3630 475 1785-ös telefonszámon.

 

Világ

FEL