Hárembe kerültek a magyar szürke szarvasmarhák

2023. március 4. 14:07 | behir

Hétvégére- A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó telepén február eleje óta zajlik a magyar szürke szarvasmarhák háremeztetése.

Összesen 262 nőivarú egyed – tehén és növendék üsző –, került hárembe. Az istállók nagyságától függően a kialakított háremek egyedszáma is eltérő. Az öt háremből a legnagyobban 110, a másik négyben pedig 40-50 tehén van.

Mindegyik háremhez egy-egy bika tartozik. Egy szezonban folyamatosan ugyanaz a bika fedez a háremben, cserére csak akkor kerülhet sor, ha a bika esetleg megsérül, vagy valamilyen egészségügyi problémája merül fel.

A háremekben a novembertől januárig tartó ellési szezonban világra jött fiatal borjak is együtt vannak az anyjukkal. A bikákat nem zavarja a borjak jelenléte, nem bántják őket.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bikagulyája 21 egyedből áll. A február 1-től április 15-ig tartó háremeztetés idejére öt bika a Sóstói Állattartótelepre, négy pedig a Montág-pusztai Állattartótelepre került. Olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park hivatalos oldalán. 

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL