Egy 1727-ből származó Tranoscius érkezett a Munkácsy Mihály Múzeumba

2023. március 24. 15:08 | Hidvégi Dávid

Az elmúlt három hónap alatt zárva tartott a Munkácsy Mihály Múzeum, de a munkatársai nem tétlenkedtek. Az állandó kiállításaik mellett három új időszaki tárlattal várják a látogatóikat március 28-ától. Az Égi csillag tiszta fénye – Evangélikusok énekeskönyve című tárlat a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség Levéltárának jóvoltából egy korai, kézzel írott 1727-ből származó Tranoscius-szal bővült pénteken délelőtt.

A Munkácsy Mihály Múzeum a hosszú téli bezárást követően, március 28-án újból megnyitja kapuit a látogatók előtt. Az intézmény három új időszaki tárlattal készült, így keddtől a „Pesttől Aradig, eufóriából letargiába”, a Munkácsy fürdőzik és az Égi csillag tiszta fénye – Evangélikusok Énekeskönyve című kiállításokat tekinthetik meg a vendégek. A múzeum az utóbbi tárlatot már januárban bemutatta a sajtó képviselőinek, azonban mielőtt még a nagyérdemű is megtekinthette volna, az intézménynek sikerült egy újabb értékes és különleges műkincset beszerznie, ráadásul egy helyi közösség felajánlásának köszönhetően.

– Maga a tárlat a Tranoscius köré épül, amelyet a laikusok általában Bibliának néznek, azonban az valójában egy énekeskönyv, amelyet a betelepülő szlovákok hoztak magukkal 1718-ban – mondta el kérdésünkre az intézmény igazgatója.

– A Tranoscius az újratelepítés óta használatban van Békéscsabán. Az eredeti énekek változatlan formában bővültek, már több, mint ezer éneket tartalmaznak – árulta el Bácsmegi Gábor

 

(Fotó: behir.hu)

 

Pénteken a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség Levéltárának jóvoltából egy korai, kézzel írott 1727-ből származó Tranoscius érkezett a Munkácsy Mihály Múzeum időszaki kiállításába. A könyv első lapjain megjelenő évszámából jól látható, hogy Békéscsaba újratelepítésének dátumához igen közeli datálású. Kutyej Pál evangélikus lelkész kiemelte: az énekeskönyvet több ember írhatta és több, mint 600 ének található benne, amelyek furcsamódon nem sorrendben íródtak.

– Ugyanaz az énekeskönyv, amely nyomtatott formában már oly sokszor megjelent, de mégis egy olyan gyöngyszem vagy kuriózum, amelyből tudomásunk szerint nincs több a világon. Ezért értékes, valamint azért, mert a kézírás mellett iniciálék díszítik és kották is vannak benne, míg nyomtatott formájában ezek nem szerepelnek – tette hozzá.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL