Szlovák hagyományaira támaszkodik a csabai múzeum új kiállítása

2023. január 26. 17:08 | Vári Bianka

Elkészült a Munkácsy Mihály Múzeum új kiállítása. Az “Égi csillag tiszta fénye - Evangélikusok énekeskönyve” című tárlatot egyelőre csak a sajtó képviselőinek mutatták be.

A Munkácsy Mihály Múzeum legújabb időszaki kiállítása a Tranoscius köré épül. A laikusok általában Bibliának nézik azt az énekeskönyvet, amelyet a betelepülő szlovákok hoztak magukkal, 1718-ban.

A tárlatot Bácsmegi Gábor igazgató mutatta be a sajtó munkatársainak, csütörtökön. Mint mondta, fontos, hogy megmutassák azokat az értékeinket, amelyek a városunkhoz, környékünkhöz köthetőek. A téma régóta foglalkoztatta a munkatársakat, és már évekkel ez előtt szerették volna bemutatni az ehhez kapcsolódó tárgyaikat a közönségnek.

Bácsmegi Gábor múzeumigazgató; fotó: behir.hu/Vári Bianka

A Tranoscius 1636-ban keletkezett Lőcsén, Brenner nyomdájában, és kezdetben 414 éneket tartalmazott. Megalkotóját hazájából elűzték, majd Észak-Magyarországon telepedett le, ahol felismerte, hogy egy egységes énekeskönyv erősítené a szlovákok hitét és nemzeti identitását. Salamon Edina néprajzos muzeológus, a tárlat egyik megalkotója elmondta, hogy a könyv nagy népszerűségre tett szert, és sokáig fennmaradt, így jutott el a csabaiakhoz is, akik használták, és tovább éltették.

A 170 kiadást megélt Tranoscius énekeskönyv szinte minden családban megtalálható volt; sokan a múzeum számára ajánlották a sajátjukat. A kulturális intézmény most a legszebb példányokat választotta ki bemutatásra: díszes, bőrkötéses, rézveretes, vagy egyszerű lemezzel borított darabokat.

A műtárgyak mellett egy filmet is készítettek múzeum munkatársai, amelyben szó esik a Tranosciusról, annak alkotójáról, a készítési módjáról, valamint arról is, hogyan restaurálják a múzeumba beérkezett darabokat. A terem közepén 15 ének szövege olvasható a belógó molinókról, magyarul és szlovákul egyaránt.

A kiállítást a nagyközönség a tavaszi nyitást követően csodálhatja meg.

Galéria

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL