Dr. Kerekes Attila a rendszerváltás utáni testület „utolsó aktív mohikánja”

2019. július 6. 13:41 | Mikóczy Erika

Dr. Kerekes Attila a maga 73 évével jelenleg a képviselő-testület doyenje, a saját szavaival élve: az „utolsó még ma is aktív mohikánja” az önkormányzat rendszerváltás utáni első testületének. 1990-ben listáról jutott a közgyűlésbe, utána négyszer volt egyéni képviselő, egy ciklust pedig közben azért hagyott ki, mert az akkori rendelkezések szerint orvosként nem lehetett képviselő. Öt éve ismét listáról jutott a testületbe, a Fidesz-KDNP színeiben.

 

– Ennyi tapasztalattal a háta mögött hogyan értékelné Békéscsaba elmúlt öt évét?  

 

– Az ezt megelőző ciklusban fejeződött be a rendszerváltás utáni legnagyobb beruházás, a szennyvízcsatornázás, és kezdett megszépülni a városközpont. Ennek a ciklusnak a kezdetén még a tervezés folyamata volt jellemző, azután azonban óriási fejlesztések indultak el. A számok tükrében ez úgy néz ki, hogy míg 2015-ben 14 milliárd forint volt Békéscsaba éves költségvetése, 2019-ben ez az összeg már 40 milliárd forint – a többletet szinte teljes egészében a beruházások adják. Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban Békéscsabán járt, és a város életét hosszútávon meghatározó, a Modern Városok Program keretében megvalósuló programokról beszélt. Az uniós fejlesztések mellett ezután a hazai források is lökést adtak a helyi beruházásoknak. Összegezve tehát elmondható, hogy a most záruló ciklus a fejlesztésekről szólt Békéscsabán.

 

– Egy éve készült el a Szent István szobor, ami az ön ötlete nyomán áll a Szent István téren.

 

– A legtöbb feladat elvégzése csapatmunka, de talán jobban megmarad az emlékezetünkben az, ami egy-egy személyhez köthető. Én vetettem fel, hogy a megszépült Szent István tér akkor lenne teljes, ha a névadó szobra is ott állna. Szívügyem volt, ezért a költségvetés tárgyalásától a makettekig, és a kiválasztott szobor elkészültéig végigkövettem, mondhatni menedzseltem a folyamatot. Nemzeti-keresztény gondolkodású, érzületű emberként öröm számomra a szobor mondanivalója is, ahogy összeköti a nemzettudatot az örökkévalóval.

 

– A szociális és egészségügyi bizottság elnökeként mit emelne ki a ciklusban történtekből?

 

2006-tól folyamatosan az egészségügyi bizottság elnöke vagyok. Sikerként könyvelhető el, hogy itt már akkor bevezettük a HPV-oltást városi támogatással, amikor erre még nem volt törvény, és támogatjuk az agyhártyagyulladás elleni oltást is. Nagy örömömre szolgál, hogy sikerült felújítani a jaminai egészségházat, hogy segítettük az orvosi rendelők felújítását, bővítettük a bölcsődei férőhelyeket, továbbá az is, hogy a CsabaBaba programmal segítettük az újszülött babák szüleit.

 

– Ősztől szeretné folytatni ezt a munkát? Elindul a választáson?

 

A következő hetekben dől majd el, kiket jelöl a Fidesz-KDNP. Úgy gondolom, sokat dolgoztam már eddig, ha szükséges, folytatom a munkát, de akkor sem leszek csalódott, ha más lép a helyembe.

 

További programok »

Közgyűlés

Békéscsaba 2014-2019: Fejlesztésekkel teli öt év volt

Véget ért a 2014-2019-es választási ciklus. Galériánkban képekkel illusztrálva adunk ízelítőt abból, mennyi minden történt az elmúlt öt évben. Az értékelésre Szarvas Péter polgármestert, Herceg Tamás országgyűlési képviselőt és Hanó Miklós alpolgármestert kértük fel.
2019. október 10. 17:20
FEL