Dr. Kerekes Attila a rendszerváltás utáni testület „utolsó aktív mohikánja”

2019. július 6. 13:41 | Mikóczy Erika

Dr. Kerekes Attila a maga 73 évével jelenleg a képviselő-testület doyenje, a saját szavaival élve: az „utolsó még ma is aktív mohikánja” az önkormányzat rendszerváltás utáni első testületének. 1990-ben listáról jutott a közgyűlésbe, utána négyszer volt egyéni képviselő, egy ciklust pedig közben azért hagyott ki, mert az akkori rendelkezések szerint orvosként nem lehetett képviselő. Öt éve ismét listáról jutott a testületbe, a Fidesz-KDNP színeiben.

 

– Ennyi tapasztalattal a háta mögött hogyan értékelné Békéscsaba elmúlt öt évét?  

 

– Az ezt megelőző ciklusban fejeződött be a rendszerváltás utáni legnagyobb beruházás, a szennyvízcsatornázás, és kezdett megszépülni a városközpont. Ennek a ciklusnak a kezdetén még a tervezés folyamata volt jellemző, azután azonban óriási fejlesztések indultak el. A számok tükrében ez úgy néz ki, hogy míg 2015-ben 14 milliárd forint volt Békéscsaba éves költségvetése, 2019-ben ez az összeg már 40 milliárd forint – a többletet szinte teljes egészében a beruházások adják. Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban Békéscsabán járt, és a város életét hosszútávon meghatározó, a Modern Városok Program keretében megvalósuló programokról beszélt. Az uniós fejlesztések mellett ezután a hazai források is lökést adtak a helyi beruházásoknak. Összegezve tehát elmondható, hogy a most záruló ciklus a fejlesztésekről szólt Békéscsabán.

 

– Egy éve készült el a Szent István szobor, ami az ön ötlete nyomán áll a Szent István téren.

 

– A legtöbb feladat elvégzése csapatmunka, de talán jobban megmarad az emlékezetünkben az, ami egy-egy személyhez köthető. Én vetettem fel, hogy a megszépült Szent István tér akkor lenne teljes, ha a névadó szobra is ott állna. Szívügyem volt, ezért a költségvetés tárgyalásától a makettekig, és a kiválasztott szobor elkészültéig végigkövettem, mondhatni menedzseltem a folyamatot. Nemzeti-keresztény gondolkodású, érzületű emberként öröm számomra a szobor mondanivalója is, ahogy összeköti a nemzettudatot az örökkévalóval.

 

– A szociális és egészségügyi bizottság elnökeként mit emelne ki a ciklusban történtekből?

 

2006-tól folyamatosan az egészségügyi bizottság elnöke vagyok. Sikerként könyvelhető el, hogy itt már akkor bevezettük a HPV-oltást városi támogatással, amikor erre még nem volt törvény, és támogatjuk az agyhártyagyulladás elleni oltást is. Nagy örömömre szolgál, hogy sikerült felújítani a jaminai egészségházat, hogy segítettük az orvosi rendelők felújítását, bővítettük a bölcsődei férőhelyeket, továbbá az is, hogy a CsabaBaba programmal segítettük az újszülött babák szüleit.

 

– Ősztől szeretné folytatni ezt a munkát? Elindul a választáson?

 

A következő hetekben dől majd el, kiket jelöl a Fidesz-KDNP. Úgy gondolom, sokat dolgoztam már eddig, ha szükséges, folytatom a munkát, de akkor sem leszek csalódott, ha más lép a helyembe.

 

FEL