Dr. Erdeiné Gergely Emőke: Büszke vagyok arra, hogy a gyerekek hasznára lehetünk

2020. március 28. 16:14 | behir

A koronavírus-járvány a kitüntetések átadását is átírta. Március 15-én a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésbe részesült elhivatott és lelkiismeretes pedagógusi tevékenységéért, dr. Erdeiné Gergely Emőke Magdolna, a Lencsési Óvoda vezetője. A hírről azonban a Magyar Közlönyből értesültünk, hiszen az ünnepi rendezvények elmaradtak.

Mint írták, példaértékű pedagógusi pályája, valamint a Lencsési-lakótepelen élő gyerekek körében végzett hagyományőrző tevékenységének elismeréseként ítélték neki oda ezt a magas rangú elismerést.

– Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy gondoltak rám. Meglepetés, hiszen már a gyermekekért végzett sok-sok munka, a nekik szervezett különböző kulturális események is élményt nyújtottak, valamint öröm volt minden együttműködés a kollégáimmal és a szülőkkel. Az óvodáskorú gyermekek ösztönösen megérzik a jót, kiválasztják az értékeset és cselekszik a helyeset. Nekünk, az óvodában „csak” az a dolgunk, hogy a gyermekek érdekeit érvényesítsük legjobb tudásunk szerint. Én folyamatosan ezen igyekszem, és úgy érzem, ez az elismerés a megkoronázása az eddigi munkának.

– A Lencsési Óvoda három különböző intézményből áll, de szorosan együttműködnek egymással. Mit jelent ez a hétköznapokban?

– A lakótelepen működő három óvodaépület összevonása után úgy kellett az új szervezeti formát kialakítani, hogy az addig meglévő értékek és a helyzetből adódó, szükségszerű új elemek jól kapcsolódjanak egymáshoz. Fontos szempont volt a három különálló nevelőtestület együttműködése, a gyermekek magas színvonalú óvodai nevelése. A mai napig olyan közös rendezvényeket szervezünk és valósítunk meg a munkatársaimmal, valamint a szülők, nagyszülők bevonásával, amelyek mára már beépültek a mindennapi tevékenységeinkbe, részei a pedagógiai programunknak.

– Melyeket emelné ki az említett közösségfejlesztő rendezvények közül?

– Van például családi labdás sportnapunk, ami lényegében egy komplex családi rendezvény, hiszen a pörköltfőzéstől kezdve, a barkácsoláson át az apa-fiú focibajnokságig, a zenés vagy színházi előadásig mindent felölel. Az Adj király katonát elnevezésű programunk az 1848-as szabadságharchoz kapcsolódó megemlékezés, amit szintén nagyon szeretnek a gyerekek. A hóemberek világnapja alkalmából – ha az időjárás is kegyes hozzánk – hóemberépítő flash-mobot szervezünk, de játékosan megünnepeljük például a kenyér világnapját is, ahol a kicsik által megsütött kenyereket jótékonysági célra ajánljuk fel. A nyuszi fesztiválunkon szintén valamennyi család nagy lelkesedéssel vesz részt, a ballagó gyermekeink búcsúja pedig nagyon megható… Emellett egyedülálló az is, hogy óvodánk akkreditáltatott egy 120 órás pedagógusképzést „Gyereklabdajáték” címmel.

– Ráadásul Kincses Kultúróvodaként az Oktatási Hivatal Bázisintézménye lett a Lencsési Óvoda.

– Erre is nagyon büszkék vagyunk. Sorolhatnám még a rendezvényeket, amelyek csodálatos élményt nyújtanak, azonban ezek csak eszközök. A legnagyobb büszkeség számomra az, hogy a gyermekek hasznára lehetünk, hogy 3-4 évre társai lehetünk a szülőknek gyermekeik sikereiben, mégpedig egy olyan óvodában, egy olyan munkaközösségben, ahol a tiszteleten, és a megbecsülésen alapuló közös munka élmény.

 

Itthon

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Békéscsabán

Idén a korábbi évektől eltérően emlékezett február 25-én a kommunista diktatúrák áldozataira a békéscsabai önkormányzat. Egy korabeli képeket és történéseket magában foglaló, online füzetet állítottak össze az érdeklődőknek. Emellett a város vezetése szűk körben az emlékműhöz is kilátogatott csütörtökön.
2021. február 25. 15:22
FEL