Nem lehet elég korán elkezdeni a matematika tanítását

2022. június 9. 17:04 | Vincze Attila

Szakmai konferenciát szervezett óvodapedagógusok, valamint tanítók számára a békéscsabai önkormányzat és a Békéscsabai Tankerületi Központ csütörtökön a városháza dísztermében. Az „Egy, megérett a meggy…” elnevezésű rendezvényen az óvodáskorú gyermekek matematika tartalmú ismeretszerzésének lehetőségeiről hallhattak szakmai előadásokat az érdeklődők.

Az esemény elején elhangzott, hogy hasonló szakmai összejövetelre még a járvány előtt, 2019-ben volt példa, akkor az általános és középiskolai tanárok hallhattak érdekes előadásokat matematika témakörben. Ezúttal viszont az óvodapedagógusokat és a tanítókat várták a rendezvényre.

– Szeretnénk, ha a gyerekek nemcsak az óvodában kedvelnék a matematikát – ahol először találkoznak témába vágó kifejezésekkel, tartalmakkal, kísérleteznek űrmértékekkel, sorszámneveket tanulnak –, hanem az iskolában is. Ezt a matematika iránti szeretetet szeretnénk megerősíteni, hogy megmaradjon a későbbiekben is a gyerekeknél – mondta a Lencsési Óvoda intézményvezetője, dr. Erdeiné Gergely Emőke, aki egyben az esemény szakmai koordinátora is volt. 

Békéscsaba alpolgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat minden ilyen és ehhez hasonló szakmai kezdeményezést támogat, nincs ez másképp ezúttal sem. Varga Tamás rámutatott: fontos, hogy a pedagógusok a napi rutin mellett új szakmai inspirációt és muníciót kapjanak, amelyet például a matematika oktatása során beépíthetnek a mindennapokba.

– Fontos az, hogy a gyerekek játékos formában sajátítsák el az alapokat, hiszen a tárgyak, állatok egymáshoz hasonlítása, halmazok képzése olyan készségek, amelyek a mindennapokban velünk kell, hogy legyenek. Észre sem vesszük, de sokszor kell a matematikát alkalmaznunk – fogalmazott. 

A konferencián a Soproni Egyetem adjunktusa, dr. Vida Gergő, valamint az intézmény docense, Kissné dr. Zsámboki Réka szakmai előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

További programok »

Itthon

FEL