A gyerekek fogékonyabbak a betegségekre, ha érzelmi megterhelésnek vannak kitéve

2022. szeptember 24. 11:27 | Vári Bianka

A legtöbb szülő tapasztalhatta, hogy amint elindult a tanév, szinte azonnal elkapott valamilyen betegséget a gyermekük. Szeptember első heteiben a hányás-hasmenés, és a kéz-láb-száj fertőzés okozta a legtöbb megbetegedést Békéscsabán.

Szeptember elejével nemcsak az oktatás indult újra az iskolákban, óvodákban, hanem a zárt közösségekben terjedő betegségek is újult erővel támadnak. Dr. Huszár Ildikó házi gyermekorvost kérdeztük az elmúlt hetek tapasztalatairól, aki elmondta, jellemző, hogy tanévkezdéskor a 2-3. hétre megjelennek a különféle betegségek. Ebben a szezonban legtöbben először hányás-hasmenéses tünetekkel jelentkeztek a betegek, amely nem egyszer egészen komoly, akár kiszáradásig menő megbetegedést okozott. Jelenleg a kéz-, láb- és szájfertőzés dominál, amelyet a nevében említett helyeken megjelenő fájó kiütések, hólyagok, valamint hőemelkedés jellemez. A betegségről doktornő elmondta, hogy csak tüneti kezelést tudnak alkalmazni, meg kell várni, hogy a szervezet magától meggyógyuljon. A vírus okozta betegségek ellen, mint amilyen a legtöbb zárt közösségben kialakuló betegség, az immunrendszer erősítésével lehet tenni.

– Az immunrendszerünk a sejtes elemeinek a 80 százaléka a vastagbélben lakik, tehát a vastagbélflóra egészségesen tartása, a kiegyensúlyozott táplálkozás, és az érzelmi kiegyensúlyozottság az, amivel sokat tehetünk. A érzelmi biztonság fontos akár a családban, vagy a közösségekben, ami most úgy gondolom, hogy elég nehéz, főleg azoknál a családoknál, ahol újonnan kezdik a bölcsődét, az iskolát, az óvodát. Rosszabbul működik az immunrendszer, ha érzelmi megterhelésnek van kitéve az ember, a gyerekek is fogékonyabban a betegségekre – mondta a doktornő.

Sokan a hűvösebb időre fogják a megbetegedéseket, pedig a hőmérséklet csökkenése önmagában nem okoz megfázást, a problémát a megfelelő öltözet hiánya okozza.  

– Reggel még sokkal melegebben kell felöltözni, mint napközben, amikor az udvaron játszanak a gyerekek. Ezért fontos a réteges öltözet, de a nevelőknek is nagy szerepük van abban, hogy az időjárásnak megfelelő ruhában engedjék a gyerekeket a szabadba. Ez sok figyelmet és nagy emberi erőforrást igényel. A „szokásos” őszi betegségek, mint a mandulagyulladás, a hörghurut és a tüdőgyulladás még nincsenek jelen, ezek inkább november végére várhatóak – tette hozzá.

Az óvodákban a koronavírus-járvány hozadékaként a korábbinál is jobban figyelnek a betegségek megelőzésére. A Lencsési óvodában a gyerekeket célzottan tanítják a helyes kézmosásra, – inkább többször, mint egyszer se – vallja az óvodavezető.

– De a fertőtlenítés gyakoriságát is növeltük, a szülők pedig rövidebb ideig tartózkodnak az óvoda zárt területein. Emellett a pedagógusok a napi rutinba beépítik az egészségnevelést, vagyis a gyerekek életkoruknak megfelelően tanulnak a higiéniáról, a kézmosás fontosságáról, vagy a megfelelő öltözködésről, mindezt játékos helyzetekben – mondta Erdeiné Gergely Emőke.

Az óvodavezető hozzátette, hogy az utóbbi időben a szülők is együttműködőbbek. Mint mondta, az óvodában minden gyermek egészsége ugyanolyan fontos, és ezt a szülők is tudják. Amikor a pedagógusok azt tapasztalják, hogy felszökik valakinek a láza, azt azonnal mondjék a szülőnek, de egy erősebb köhögést, vagy bármilyen más tünetet is jeleznek. A házirend szerint csak igazolással térhetnek vissza a gyerekek az óvodába, és hogy mikor, azt kizárólag a gyermekorvos állapíthatja meg.

További programok »

Itthon

Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze döntőjét Gyulán

Tavaly 360 mézet, idén 448-at kellett értékelnie a zsűrinek az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny első fordulójában Gyulán, amely új csúcsnak számít. A győztesről a december 3-ai második fordulóban döntenek, míg a hivatalos eredményhirdetést december 10-én, szombaton, a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon tartják meg. A szombati értékelésen 60 munkával kellett a zsűrinek megbirkóznia.
16:08
FEL