Döntött a kormány ! - Modern Város lesz Békéscsaba

2016. június 8. 07:46 | behir.hu

A Kormány a Modern Városok Program keretében április 26-án kötött együttműködési megállapodást a várossal. Az elfogadott kormányhatározat értelmében a Békéscsaba és Kecskemét gyorsforgalmi utat összekötő M8 és a Kecskemét (M5) – Nagykőrös közötti és M44-es Nagykőrös–Békéscsaba közötti szakaszok kiépítése, felújítása még ez év augusztusában megkezdődik. A tervek között szerepel még a csabai repülőtér kifutópályájának meghosszabbítása, erre és a műszaki fejlesztésre vonatkozó javaslatokat szeptember 30-ig kell megküldeni. A kormány kéri a nemzeti fejlesztési-, a nemzetgazdasági- és a földművelésügyi minisztert, hogy tegyék meg, illetve kezdeményezzék a Kormánynál azon intézkedéseket, amelyek a város ipari park bővítéséhez, iparfejlesztéséhez szükségesek. Szintén a földművelésügyi miniszter feladata az új hűtőház és a paradicsomsűrítmény üzem feltételeinek felülvizsgálata. A dokumentum kitér a piac felújítására, a beruházás támogatására is.

A Kormány a térség gazdasági versenyképességét erősítve támogatja a humán infrastruktúra fejlesztését. Ezért a Modern Városok Program keretében egy közel másfél milliárd forintos beruházást terveznek a nyomdászképzés területén. A kor követelményeinek megfelelő tanműhelyt, úgynevezett mini nyomdát hoznak létre, ahol a tanulók mesterfokon sajátíthatják el ezt a szakmát. A fejlesztés a helyi nyomdaipari szakképzés bővítésére, a nyomdaipari duális képzés modelljének kidolgozására, valamint a duális képzés infrastrukturális és technológiai feltételeinek biztosítására is kiterjed. Ezt elősegítve egy munkacsoportot alakítanak ki az érintett miniszterek az Önkormányzat bevonásával a békéscsabai felsőoktatási képzés fejlesztésének vizsgálatára.  A rendeletben a Kormány a békéscsabai közösségi és sportélet támogatása érdekében kéri a nemzeti fejlesztési- és az emberi erőforrások miniszterét, hogy az Önkormányzattal együttműködve dolgozzák ki az új városi sportcentrum és egy új, fedett, 50 méteres versenymedencével és gyakorló medencével rendelkező városi uszoda terveit. Ugyanakkor készítsenek javaslatot a békéscsabai röplabda akadémia létrehozására.

Az államvezetés azonnali hatállyal a helyi értékek és hagyományok megőrzését elősegítő és a térség turisztikai vonzerejének növelését célzó munkacsoportot alakít. A munkacsoport elsődleges feladata a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztési projekt megvalósításának vizsgálata. Egyúttal felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az Önkormányzattal együttműködve gondoskodjanak a térség turista- és kerékpárútjainak és a CsabaPark Gasztronómiai és Élménypark további fejlesztésére irányuló projektek támogatásáról.

Szintén egy munkacsoport gondoskodik Békéscsaba komplex energetikai programjának kidolgozásáról, melynek célja a fenntarthatóság és az energiahatékonyság érvényesítése a városban. Ennek része a SMART GRID rendszer, épületenergetikai beruházások, geotermikus hőhasznosítás, SMART közvilágítás, valamint intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A határozatban felsorolt feladatok végrehajtásának koordinálása a Miniszterelnökséget vezető miniszter hatáskörébe tartozik. Orbán Viktor ugyanakkor kéri a felelős minisztereket, hogy a megállapodásban említett beruházásokhoz szükséges forrásigényekről folyamatosan tájékoztassák Lázár Jánost.

 

További programok »

FEL