Diák nagykövetet választottak a BSZC képviseletére

2022. február 15. 13:21 | Vári Bianka

Hétfőn délután bemutatkoztak a Békéscsabai Szakképzési Centrum nagykövetei. Minden tagiskola elküldte néhány diákját, hogy bemutassa az adott intézményt. Az esemény végén az iskolák küldöttei közül megválasztották azt a nagykövetet, aki a BSZC egészét képviseli majd a következő egy évben.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum nyolc tagintézményének vezetője és kiválasztott diákjai vettek részt azon az eseményen, ahol a tanulók bemutathatták saját iskoláikat. A nagykövetek beszámoltak többek között az intézményük képzéseiről, a tanárairól, az ösztöndíj-programokról, a kollégiumi lehetőségekről és a szabadidős programokról, diákéletről.

A Szent Györgyi Albert Technikum és Kollégium diákja, Komoróczky Eliza egészségügyet tanul. Társa mellett ő képviselte az eseményen az iskolát. Mint mondta, hosszú munka előzte meg a hétfői előadást.

– Minden szakmának van nagykövete. Gyűléseket szoktunk tartani, ahol megbeszéljük az aktualitásokat. A legutóbbi gyűlésen tárgyaltuk a prezentáció elkészítését. A marketingesekkel közösen megcsináltuk az alapot, majd kaptunk két hetet, hogy összeállítsuk az egészet, minden szak a saját diáját készítette el, végül én állítottam össze teljes egésszé. Ehhez rengeteg segítséget kaptam a társaimtól és a felkészítőimtől - magyarázta a tanuló.

 

 

Mintegy hatezer diák közül választották ki azt a 40 főt, akik az eseményen nagykövetként képviselhették az iskolájukat. A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a nagykövet-program gondolata körülbelül fél éve született meg.

– Egy olyan közösséget kívánunk létrehozni, amely több ezer diákból választja ki azt a néhányat, akik a szakképzési centrum egyfajta kommunikációs forrásai lesznek. Ők azok, akik a leghitelesebben nyújtják át az információt a pályaválasztás előtt állóknak – fogalmazott Mucsi Balázs.

Az iskolák bemutatása után valamennyi nagykövet átvehetett egy oklevelet, amelynek birtokában a következő egy évben képviselhetik az iskolájukat. A tagiskolák nagykövetei mellett az esemény végén kiválasztották azt a személyt, aki a BSZC nagykövete lehet, aki az egész közösségnek egy személyben lesz a szószólója. Az elismerést Kiss Gábor, a Kemény Gábor Technikum tanulója érdemelte ki.

– A nagykövet lesz az a személy, aki a városi rendezvényeken, az országos megjelenésekkor, amikor a BSZC képviselteti magát, ott legyen, és elsőként fog tudni a diákok nyelvén, a diákok gondolatainak tolmácsolásával információt átadni - méltatta a nagykövetet a főigazgató.

A program másik célja, hogy a diákéletből merített tapasztalatokat a BSZC vezetői felé közvetítsék. Elképzelhető, hogy a nagykövetek a vezetői üléseken is részt vesznek majd és meglátásaikkal segíthetik a diákokat érintő döntéshozást.

A frissen megválasztott nagykövet elmondta: egyáltalán nem számított arra, hogy ő érdemli ki az elismerést, hiszen az előadásokat hallgatva nagyon szoros mezőnyre számított. Kiss Gábor legnagyobb feladatának a hiteles tájékoztatást tartja.

 

Kiss Gábor (b.) BSZC nagykövet és Mucsi Balázs (j.), a BSZC főigazgatója. Fotó: 7.TV/Balog Zsolt

 

– A mai világban, amikor a nem biztos információk kavalkádjában élünk, mindenhová jut egy „fake információ”, ezért nagyon fontos, hogy a diákok első kézből legyenek tájékoztatva olyan fontos döntésekről, amelyek az ő tanulmányaikat is érdemben érintik - mondta a nagykövet.

Az új BSZC nagykövet, valamint a tagiskolák nagykövetei a következő hónapokban képzéseken, workshopokon vesznek majd részt, ahol komoly szakmai tekintélyektől és influenszerektől is tanulhatnak, hogy a következő egy évben, 2023. február 28-ig hiteles és érthető nagykövetei legyenek iskoláiknak.

További programok »

FEL