Dancsó Tibor: Fontos, hogy a nagy beruházások évtizedekig működjenek hatékonyan

2023. november 13. 13:15 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője a novemberi közgyűlés után az ülésen meghozott döntéseket értékelte hétfőn. Kitért a város geotermikus-rendszerének kiépítésével kapcsolatos hírekre, továbbá a költségvetés háromnegyed éves beszámolójára.

Dancsó Tibor a közgyűlés utáni tájékoztatójában is kiemelte, hogy az 5,3 milliárd forintos geotermikus rendszer kiépítése fontos Békéscsaba számára, de mint mondta, úgy értesült, problémák lehetnek a beruházás kivitelezésével.

– Az energia, amit ezzel a rendszerrel megtakarítunk, hatalmas volumenű, az összes középületet fűthetjük majd a segítségével. Ugyanakkor ha nem jó minőségben épül meg, vagy valamilyen problémát a szőnyeg alá próbálnak seperni, akkor nem biztos, hogy évtizedekig hatékony lesz a rendszer. Mivel voltak hírek a kivitelezési problémákkal kapcsolatban, ezért azt kértem, hogy járjuk körbe és vizsgáljuk meg az ügyet – hangsúlyozta Dancsó Tibor. Hozzátette: ha nem megfelelő a vízvisszasajtolás, vagy egyéb probléma adódik a kivitelezés során, akkor nem működik majd a rendszer harminc év múlva, pedig az önkormányzatnak az érdeke, hogy egy ilyen drága beruházás ne csak két-három évig, hanem hosszú évtizedekig segítse a költségvetést.

A képviselő a 2023-as költségvetés háromnegyed éves beszámolója kapcsán kiemelte, hogy a 2022-es év nagyon jó volt a vállalkozások számára, így a tervezetnél eddig 1,7 milliárd forinttal több helyi iparűzési adóbevétele volt Békéscsabának. Dancsó Tibor kiemelte, hogy a 2024-es költségvetésnél a közgyűlésnek figyelembe kell majd vennie, hogy a 2023-as év gazdaságilag meg sem közelítette az előzőt, így nem tervezhető ilyen magas adóbevétel jövőre.

– Amikor a költségvetésről beszélünk, fontos, hogy mindenki egyformán, a saját gazdasági és vállalkozási súlyának megfelelően fizessen adót – emelte ki a DK képviselője. Dancsó Tibor elmondta, ezért kérte a város adócsoportját, hogy  ellenőrizzék az építményadó befizetését a kisebb vállalkozásoknál vagy az ingatlanokat bérbe adóknál is.

További programok »

Önkormányzati hírek

Békéscsaba hazavár! – Szeptember végéig lehet pályázni

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a felsőfokú tanulmányokat folytatók támogatására a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíj elnyerésére, valamint a diplomás pályakezdők támogatására a „Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatás elnyerésére.
2024. július 23. 15:57
FEL