Dancsó Tibor: A sok vállalt feladat mellett nincs forrás fontos dolgokra

2024. február 27. 12:58 | Kovács Andrea

A februári békéscsabai közgyűlésén a képviselők egyetértésben fogadták el az idei költségvetést, de a több olyan feladatra nem szán forrást a város, amelyre évek óta kellene – emelte ki a közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján Dancsó Tibor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője.

– 2019 óta vagyok önkormányzati képviselő, de ez volt a legérdekesebb, legizgalmasabb közgyűlés amelyen részt vettem – kezdte tájékoztatóját Dancsó Tibor. – A fő napirend az ezévi költségvetés elfogadása volt, elég jó egyetértés alakult ki a képviselők között abban, hogy mire akar a város költeni és mire nem. Van viszont néhány olyan téma, amit évek óta nem kezelnek és ezekkel foglalkozni kellene, ilyen például a nyugdíjas otthonok férőhelye. Kevés a hely, több száz fős várólista van ezekben az intézményekbe, ezt valahogyan kezelni kellene.

A képviselő a lakosság számának csökkenésére is kitért.

– Szintén égető probléma az, hogy az elmúlt 5-10 évben sem állt meg a népességfogyás sem Békéscsabán, sem Békés vármegyében. Úgy tűnik, hogy ebbe mindenki beletörődik és nem történnek komolyabb erőfeszítések ennek megállítására, pedig fontos lenne a népességmegtartó erő növelése. A Békéscsaba hazavár program például egy nagyon jó kezdeményezés, de önmagában kevés – fogalmazott Dancsó Tibor.

 

A politikus szociális, családügyi kérdésekben is állást foglalt értékelőjében.

– Sok mindennel támogatjuk az ifjúságot, az iskolakezdés ugyanakkor egy húsbavágó kérdés szeptember környékén a családoknak. Jelenleg mintegy két millió forint az iskolakezdési támogatában rendelkezésre álló keret, amely a kifejezetten rossz anyagi körülmények között élők anyai megsegítésére adható. Az egy főre eső jövedelem határát viszont olyan alacsonyra tették, hogy gyakorlatilag alig akad, aki ezt igénybe tudja venni. Véleményem szerint erre külön költségvetési keretet kellene elkülöníteni – a képviselő.

Dancsó Tibor a köztemetők zsúfoltságának a problémájáról is beszélt. Mint mondta, Békéscsabán korábban két köztemetőt is építettek, egyet Mezőmegyeren  egyet pedig Gerlán. A városban élők azonban véleménye szerint nem fognak kimenni ezekre a helyekre temetkezni. Emkékeztetett: több mint 20 éve Békéscsaba akkori közgyűlése eldöntötte, hogy köztemetőt épít a városban. Az Orosházi úton egy telket ugyan közművesítettek és előkészítették a használatra, azoban ezt a területet pár éve ipari parkká alakította a város. 

További programok »

Önkormányzati hírek

Visszatekintő: Nagy Ferenc alpolgármester, képviselő, 10. vk. – Hajrá Békéscsaba

Öt évvel ezelőtt, 2019. október 13-án volt az előző önkormányzati választás, amikor arról döntöttünk, hogy a 2019–2024-es ciklusban kikre bízzuk a város vezetését. Most arra kértük a békéscsabai képviselő-testület tagjait, foglalják össze az ebben a ciklusban végzett önkormányzati munkájukat. Az alábbiakban Nagy Ferenc alpolgármester beszámolóját olvashatják.
2024. április 13. 15:16
FEL