DK: Tét nélküli álvita zajlott az idei, csabai költségvetésről

2020. március 2. 14:41 | Kovács Dávid

A városvezetés kihagyta a nyilvánosságot és az ellenzéket Békéscsaba idei költségvetésének tervezéséből, a februári közgyűlésen tét nélküli álvita zajlott – fogalmazott a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője. Dancsó Tibor ezzel arra utalt, hogy a testület a korábbi évekkel ellentétben idén januárban nem tárgyalta a büdzsé első olvasatát.

A DK képviselője felidézte a költségvetés tervezésének lépéseit az elmúlt esztendők példái alapján. Kiemelte, hogy a testület decemberben tárgyalta először a költségvetési koncepciót, főként az elveket előtérbe helyezve, majd a januárra elkészített első olvasat került a képviselők elé már számokkal, konkrétumokkal, ekkor pedig a nyilvánosság előtt valóban késhegyre menő vita zajlott. Dancsó Tibor megjegyezte: akkor sem került a munkatervbe a januári közgyűlés, amikor már lehetett látni, hogy a testület tagjainak egy törvényi kötelezettség miatt találkozniuk kell, volt is egy soron kívüli ülés, amelyen egy szó sem esett a költségvetésről.

– Ezzel a megoldással azt érte el a városvezetés, hogy decemberben számok nélkül vitáztunk egyet a koncepcióról. Ezt követően a nyilvánosság teljes kihagyásával készült el a költségvetés, a testület pedig úgy fogadta el azt, hogy annak első olvasatáról sem zajlott tényleges, nyilvánosság előtti vita – fogalmazott a DK képviselője.

 

(Fotó: Kugyelka Attila)

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

Dancsó Tibor problémaként említette, hogy hajnalban és alkonyatkor sötét van a városban, mivel a közvilágítást reggel korán kapcsolják le, este pedig későn kapcsolják be. A város tavaly 192 millió forintot költött a közvilágításra, idén pedig 201 millió forintot állított be, de ez csak a beépített új lámpák miatt megnövekedett kiadásokra lehet elég. Véleménye szerint a probléma megoldására is kellett volna pénzt fordítani.

A háziorvosi praxisokat támogató rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy egyrészt örvendetes a kezdeményezés, de erre a célra 15 millió forint kevés lesz. Felidézte, hogy Sopron ugyanerre évi 75 millió forintot különített el.

– Ez egy nagy, városok közötti verseny, amelyet ha elbukunk, akkor az lesz a végeredmény, hogy nem lesz Békéscsabán elegendő háziorvos, ami már most is fennálló probléma – hangsúlyozta.

A fásítási programmal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatnak meg kell találni a fák megfelelő helyét, azért, hogy azok később ne okozzanak károkat az utakban és a járdákban. Valamint kellő energiát, illetve szakértelmet kell fordítani a fák további gondozására is.

FEL