Szarvas Péter: Stabil az idei költségvetés

2020. február 28. 11:45 | Kovács Dávid

A képviselő-testület tagjai összességében pozitívan értékelték a város 2020-as költségvetését – fogalmazott Békéscsaba polgármestere az év első közgyűlése után. Szarvas Péter szerint az idei büdzsé stabil, pénzügyileg egyensúlyban van, azt mutatja, hogy Békéscsaba fejlesztéscentrikus, családbarát és szociálisan érzékeny város.

Az idei költségvetés főösszege 37,7 milliárd forint, ebből 25,7 milliárdot fejlesztésre, közel 12 milliárd forintot pedig működésre fordít majd az önkormányzat – hangsúlyozta a városvezető. A polgármester elmondta, hogy a fejlesztések közül a legnagyobb arányt a Modern Városok Program foglalja el, a beruházások közül a nyomdaipari képzőközpontot, az iparterületeket, a Wenckheim-kerékpárutat, a naperőmű és geotermikus energia felhasználását célzó beruházásokat említette. Hozzátette: eközben tervezés alatt áll az új uszoda és a sportcsarnok, a röplabda akadémia munkacsarnoka pedig még idén elkészül. Kiemelte, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) végrehajtott fejlesztések nagy részét már lebonyolították.

 

(Fotó: Bucsai Ákos)

(Fotó: Bucsai Ákos)

 

Szarvas Péter elmondta, hogy a város 19 intézményt működtet, a finanszírozás kiegyensúlyozott lesz, az óvodák, a szociális és a kulturális intézmények a korábbi évekhez hasonló szolgáltatást nyújtanak majd. A polgármester hangsúlyozta, hogy a város rendezettségének növelése kiemelten fontos, erre több mint 30 millió forintot szán majd az önkormányzat. A családbarát intézkedéseket említve leszögezte, hogy 2020-ban is változatlanul működik majd a CsabaBaba program, az önkormányzat a nyári gyermekétkeztetésre és a napközis táborra is fordít majd

- A költségvetés azt mutatja, hogy Békéscsaba fejlesztéscentrikus, szociálisan érzékeny város és újszerű megoldásokra is képes, miközben természetesen nő a város rendezettsége - fogalmazott a városvezető.

Az önkormányzat aktualizálja a város fásítási akciótervét, erre legalább 5 millió forintot szánnak, de ez az összeg lehet 8-9 millió is - emelte ki a polgármester. Szarvas Péter felidézte, hogy az önkormányzat az elmúlt években több ezer fát ülettett el, ezt a munkát pedig folytatja idén is, valamint odaáll az ilyen irányú civil kezdeményezések mellé. Zárásképp leszögezte, hogy ebben az évben nem nőnek a városban élők adóterhei.

 

(Fotó: Bucsai Ákos)

(Fotó: Bucsai Ákos)

 

A háziorvosi praxisokat érintő támogatással kapcsolatban a város alpolgármestere kiemelte, hogy nehéz új orvosokat találni, a praxisjogot átadni-átvenni, és sok a nyugdíjaskorú háziorvos. Nagy Ferenc hangsúlyozta, hogy a rendszer kialakítása még időben megtett lépés. Az önkormányzat a háziorvosok bevonásával elemezte a helyzetet, és számos eszközt ajánlott fel egy komplex támogatási rendszer kidolgozására.

- A közgyűlés most egy középtávú támogatási programot fogadott el, hiszen ezt a helyzetet egy esztendő alatt nem lehet megoldani, ehhez több évre van szükség. Első lépésként egy 15 millió forintos keretösszeget határoztunk meg, de ha szükség lesz rá, akkor ezt növeljük majd. Ez a támogatás eszközök beszerzésére, felújításra, vagy a rendelők rezsiköltségeinek csökkentésére is fordítható. Emellett lenne elképzelés a Békéscsabán letelepedő új háziorvosok támogatására is – hangsúlyozta az alpolgármester.

Nagy Ferenc fontos lépésnek nevezte, hogy a DAREH Bázis Zrt.-vel együttműködésben létrejön egy hulladékudvar, amely veszélyes és nem hétköznapi hulladékok elhelyezésére ad majd lehetőséget. Hozzátette, hogy a lakosok ezt a szolgáltatást díjmenetesen használhatják.

Varga Tamás alpolgármester a színház és a bábszínház kormánnyal közös működtetésével kapcsolatban elmondta: több szempontból is fontos lépés lesz ez, hiszen még magasabb szintű szakmai munka folyhat és könnyebben működhet majd a kapcsolattartás.

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
16:47
FEL