Egy nap a képviselők bőrében – nyílt napot tartottak a csabai városházán

2022. november 11. 15:10 | Vári Bianka

Pénteken délelőtt középiskolás diákok előtt nyitotta meg a városháza dísztermét a békéscsabai városvezetés. A nyílt napon a fiatalok a képviselők szerepébe bújva megtudhatták, milyen a demokratikus döntéshozatal.

Egyedülálló lehetőséget kínál Békéscsaba önkormányzata a helyi középiskolás korosztálynak: évente egyszer egy nyílt nap alkalmával betekintést engednek a képviselők munkájába. A csütörtöki közgyűlést követően a szervezők nem pakolták el a berendezést, minden úgy fogadta a fiatalokat péntek reggel, ahogy azt előző este hagyták. A bútorok, a szavazórendszer és a hangosító berendezések most a fiatalok munkáját segítették.

A díszterem fő asztalánál Szarvas Péter polgármester mellett Varga Tamás alpolgármester, Nagy Ferenc alpolgármester, dr. Kiss Gyula aljegyző, és Lipcsei Emese diákpolgármester foglaltak helyet.

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy ilyen fontos városi eseménybe láthatok betekintést, illetve úgy gondolom, hogy ez engem is és a diáktársaimat is nagyon fontos tapasztalatokkal fog gyarapítani – fogalmazott a diákpolgármester.

A résztvevők közül sokan most jártak először a városházán, de akadt olyan is, aki a nyári gyakorlatát az intézményben végezte.

– Azért érkeztem ide, hogy megtudjam, miről szól az önkormányzati munka, mivel foglalkoznak az emberek. Dolgoztam már itt egy hónapot az ifjúsági osztályon, és szeretném megtudni, hogy a többi osztályon hogyan folynak a munkálatok – mondta el Zahorán Bálint.

A nyílt napon a hivatal osztályvezetői tartanak beszámolót az osztályukat érintő, fiatalokkal kapcsolatos feladatokról. Szóba került például az extrém sportpálya működése, a közösségi roller-szolgáltatás, de a garabonciás napok jövője is. A város polgármestere elmondta, hogy a rendezvénnyel szeretnék közel hozni a diákokhoz a közösségi döntési folyamatokat.

– A fiatalok tehetnek fel kérdéseket, észrevételeket is tehetnek, és ezt követően szavazni fognak, mint a felnőtt képviselők a közgyűlésen arról, hogy ezeket a tájékoztatókat, illetve a kérdésekre adott válaszokat elfogadják-e. Ezzel a demokratikus döntéshozatali rendet ismertetjük meg a fiatalokkal – foglalta össze Szarvas Péter.

– A nyílt nap az önkormányzat és az ifjúság közötti párbeszéd-rendszer egyik izgalmas momentuma – erről már Varga Tamás alpolgármester beszélt – Ez egy picit interaktív, picit játékos, de mégis információ-átadással dúsított program, és az előző évek tapasztalatai alapján, a covid előtti években ez mindig nagy sikert aratott az ifjúság körében – mondta.

További programok »

FEL