DK: Jól takarékoskodtak a városi intézmények, a költségvetés stabil

2023. szeptember 25. 16:00 | Papp Ádám Sándor

A békéscsabai, szeptemberi közgyűlés döntéseit értékelte hétfőn a Demokratikus Koalíció. Dancsó Tibor, a párt önkormányzati képviselője többek között a városi költségvetés módosításáról és a Békéscsabai Médiacentrum Kft.-vel kapcsolatos döntésről tájékoztatott.

A Demokratikus Koalíció békéscsabai önkormányzati képviselője elsőként a 2023-as városi költségvetés áttekintéséről, módosításáról beszélt. Dancsó Tibor leszögezte, hogy a költségvetés stabil, azonban még nincs vége az évnek, sok olyan tétel van, amelynek helyzete bizonytalan. Részletezte, hogy a költségvetés tervezésénél rendkívül magas energiaárakkal kellett kalkulálni, ezek az árak időközben csökkentek, így jelentős megtakarítást ért el az önkormányzat, amely továbbá köszönhető a városi intézmények takarékoskodásának is.

– Az energiaárak csökkenése, a városi intézmények takarékoskodása, illetve a helyi adóbevételek túlteljesítése miatt mintegy 530 millió forint jelentkezik pluszként a költségvetésben, az összeg szétosztásáról döntött a közgyűlés. Voltak olyan tételek, amelyek az eredeti költségvetésben alul lettek tervezve, például a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. nem kapott annyi pénzt, mint amenyire szüksége lett volna, de minden területen meg kellett húzni a határokat. A cég például most 100 millió forintot kapott. Továbbá volt olyan feladatkör a sportinfrastruktúra fenntartása területén, amely évek óta mostohagyermek volt, erre a feladatra is sikerült elkülöníteni mintegy 100 millió forintot. Békéscsabán van 800 közalkalmazott, akik most egyszeri, 80 ezer forint értékű kafetéria támogatást kaptak. Ez jó, de véleményem szerint nem egyszeri pénzzel kellett volna támogatni a közalkalmazottakat, hanem fizetésemeléssel – hangsúlyozta.

A képviselő ezt követően a Békéscsabai Médiacentrum Kft. beszámolójáról beszélt, amely dokumentumból kiemelte: 40 milliós veszteséget prognosztizált a kft. Hangsúlyozta: nem folytatódhat az tovább, hogy ha egy városi cég veszteséget termel, akkor az önkormányzathoz fordul azért, hogy kifizettesse a veszteséget.

– Az üzleti szférában, ha egy cég nem tud nyereségesen gazdálkodni, akkor rövid idő alatt tönkremegy. Az a probléma, hogy nem ez az egyetlen cége a városnak, amely így működik. Arra kértük a cég ügyvezetőjét, hogy nyújtson be egy válságtervet, alakítsa át a struktúrát. Tulajdonképpen nem kötöttük meg a kezét, de gazdaságosan kell működniük, és ez vonatkozik minden városi cégre, amely üzleti jellegű tevékenységet folytat – emelte ki Dancsó Tibor.

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel háromezer főt érintett a foglalkoztatást segítő vármegyei projekt

Pénteken délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban rendezték meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt záró rendezvényét. A Békés Vármegyei Önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködésében megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációját tűzte ki célul. A projekt 2016 és 2023 között 3,8 milliárd forintból valósult meg.
2023. november 17. 15:24
FEL