DK: Licit indult a faültetések kapcsán

2019. december 3. 16:02 | Varga Diána

A Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője is több témát emelt ki a november 28-i közgyűlés határozatai közül.

Dancsó Tibor egy napirend előtti felszólalásában arra emlékeztetett, hogy a korábbi években elindult beruházásokhoz az önkormányzat fejlesztési hiteleket vett fel, jelezve, hogy hamarosan a 2 milliárd forintot is eléri a hitelállomány. Ezeknek a hiteleknek megvolt a türelmi idejük, ezek egy része lejárt, jövőre 190 millió forintot kell törlesztenie az önkormányzatnak. A képviselő szerint erre sincs pénze a városnak. Mint mondta, a bevételek és a kiadások egyensúlyát ingatlaneladásokkal lehet megtartani, ezért úgy véli, hogy erre nagyobb figyelmet kellene fordítani, mert szerinte a törvényes minimumon túl nem fektet rá nagyobb hangsúlyt a város. Úgy véli, hogy helyszínrajzzal, térképpel, fényképekkel kellene közölni a hirdetéseket, így szerinte jobban el lehetne adni ezeket az ingatlanokat.

A Szabolcs utcai fakivágásokra is felhívta a figyelmet: az épülő kerékpárút miatt 49 fát kell kivágni. Jelezte, hogy a visszaültetendő növények száma folyamatosan nőtt az ülésen, a szakbizottság 60-ra, a polgármester 100-ra, míg Hanó Miklós alpolgármester 120-ra tett ígéretet. A DK-s képviselő szeretné, ha szakszerűséget vinnének a kérdésbe, emlékeztetett a régen érvényben lévő 5 centiméteres szabályra, mely alapján a projektben több mint 300 fát kellene most ültetni.

A politikus kitért a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosítására, mint mondta, a Fidesz és a Hajrá Békéscsaba képviselői több, általa ésszerűnek vélt módosító javaslatát sem fogadta el: nem tehet javaslatot az önkormányzati munkatervben, nincs lehetősége előterjesztést benyújtani, így úgy véli, hogy erősen korlátozottak a lehetőségei, a döntések meghozatalához nem mindig áll rendelkezésére minden információ. Megjegyezte, hogy ahhoz is joga lenne, hogy megkapjon minden, az önkormányzati apparátus által készített anyagot, kalkulációt, elemzést, márpedig úgy véli, hogy az előterjesztéseket sokszor rövidek, de ezt a javaslatát sem fogadták el.

Kitért a levegőminőség javítását célzó projektre: fontosnak nevezte a lakosság környezettudatosságának növelését, ehhez hozzátartozik, hogy a helyiek ne hulladékkal fűtsenek, legyen jobb a levegő minőségének mérése. A megvalósuló fejlesztéseket Dancsó Tibor úgy képzelné, ha online is kereshetővé válnának a levegőminőség vizsgálatai, a katasztrófavédelem vadászna a szemetet égetőkre, érzékenyítő programok indulnának és a környezetvédelem a közvéleményben is állandó téma lenne. A képviselő azt a tájékoztatást kapta, hogy habár lesznek mérőállomások, de csak éves jelentést kap majd a város. A Békéscsaba Bike-ot ismét a budapesti BuBihoz hasonlította, amelynek üzemeltetése gondokkal küzd. Megjegyezte, a csabaiak többségének van kerékpárja, így véleménye szerint csak a turisták maradnak és azok a közgyűlésen említett diákok, akiknek valószínűleg nincs letétben 25 ezer forintja (a BuBinál például ennek fejében lehet kerékpárt bérelni). Emiatt megkérdőjelezte a rendszer létjogosultságát.

 

További programok »

Itthon

Ilyenek egy 11. osztályos, gyulai diák mindennapjai

Az önkéntes karantén és a közösségektől való visszavonulás szükséges ahhoz, hogy ne tudjon korlátok nélkül tombolni a koronavírus-járvány. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy milyen hatással lehet az emberek mentális egészségére a bezártság. Egy 11. osztályos diák arról mesélt, hogy otthon is képes megtalálni a lehetőségeket.
18:45
FEL