Szarvas Péter: Az étkeztetésben lesz, a buszközlekedésben nem lesz áremelés

2023. december 15. 12:15 | Hidvégi Dávid

Megtartotta idei utolsó közgyűlés utáni tájékoztatóját Békéscsaba polgármestere (Hajrá Békéscsaba). Szarvas Péter többek között a város illegális hulladéklerakóinak felszámolásáról, az étkeztetési és közlekedési szolgáltatásokról, valamint az alpolgármester választásról tett említést.

A városvezető elmondta, hogy 2-3 éven belül megtelik a helyi hulladéklerakó, ezért az önkormányzat a Békéscsabai Városüzemeltetési Kft.-vel kapacitásbővítést tervez 500 millió forintból. Szarvas Péter kiemelte: az illegális hulladéklerakók felszámolására viszont tettek lépéseket, erre évi 15-20 millió forintot elkölt a város.

– Az Árpád fejedelem tér szelektív hulladékgyűjtő szigete az egyik gócpontja az illegális hulladék elhelyezésnek, ezért úgy döntöttünk, hogy egy közterületi kamerát helyezünk ki a területre, amint a tettes beazonosítható, megtesszük a szükséges lépéseket – fogalmazott.

A polgármester arról is beszélt, hogy január 1-jétől 8 százalékkal emelik a gyermekétkeztetés térítési díjait Békéscsabán, miután a szolgáltató jelezte, hogy tovább emelkedtek az élelmiszer- és a rezsiárak is. A rendelet az óvodásokat, valamint az általános és középiskolásokat érinti.

– A közgyűlés jóváhagyta, hogy 2024. január 1-jétől változatlanul a Volánbusz Zrt. lássa el a helyi buszközlekedési feladatokat, a jelenlegi menetrenddel megy tovább az élet. A jegy- és bérletárak változatlanok maradnak, nem lesz emelés – emelte ki.

Szarvas Péter arról is beszélt, hogy remélhetőleg lesz lehetőség a Modern Városok Programban eltervezett, részben el is kezdett fejlesztések folytatására, befejezésére. Mint mondta: 2016-ban írta alá a megállapodást Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyet követően az elmúlt években többek között felépült a Munkácsy Negyed, megújult a piac és a sportcsarnok, napelempark, valamint kerékpárutak létesültek.

– A város önmagában nem tudta volna végrehajtani ezeket a fejlesztéseket, nagy köszönet jár a magyar kormánynak – húzta alá.

Elmondta, hogy a Békéscsabai Rendőrkapitányságot január elsejétől Bede Sándor rendőr ezredes helyett Jánosi Péter rendőr ezredes vezeti. A városvezető megköszönte az eddigi kapitány és a rendőrség munkáját, mivel Békéscsaba a 25 megyei jogú város közül benne van a 4 legbiztonságosabb között.

Szarvas Péter közgyűlés napirendi pontjai előtt alpolgármesterként Paláncz György fideszes képviselőt jelölte, azonban javaslata nem kapta meg a szükséges többséget. Hangsúlyozta: titkos szavazás történt, így további részleteket nem árulhat el arról sem, hogy ő miként voksolt.

További programok »

FEL