Szarvas Péter: A Körte soron elkészült a zebra, további öt helyszínen lesz még

2024. április 29. 11:37 | Kovács Andrea

A június kilencedikei önkormányzati választás előtti utolsó rendes ülését tartotta Békéscsaba közgyűlése múlt hét csütörtökön. Alapvetően nyugodt, parttalan vitáktól és személyeskedésektől mentes volt az elmúlt közel ötéves ciklus, miközben a város az itt élők és a vendégek számára is jól érzékelhető módon, sokat fejlődött – fogalmazott Szarvas Péter polgármester a közgyűlést döntéseit értékelő sajtótájékoztatóján.

Az áprilisi közgyűlésén 65 előterjesztés szerepelt, köztük több beszámolót is hallhatott a testület. Napirenden szerepelt a 2023. évi költségvetést lezároló zárszámadási rendelet, amelyből az derült ki, hogy stabil évet zárt az önkormányzat, számos nem kötelezően vállalt feladatra is jutott forrás, így például a sportinfrastruktúra fejlesztésre és támogatásokra is. 

– A Békéscsabai Rendőrkapitányság beszámolójából kiderült, hogy továbbra is a legbiztonságosabb városok közé tartozik, az elmúlt évben 20 százalékkal csökkent a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma és 86,1 százalékos volt a felderítési arány. A Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak az előző évinél több esethez kellett kivonulni, a személyi és technikai feltételek adottak, javult az állomány szakmai felkészültsége. Mindkét szervezet tevékenységével elégedettek vagyunk és köszönjük a város lakosságának biztonságáért végzett munkájukat – emelte ki Szarvas Péter.

A polgármester beszélt arról, hogy a Volánbusz Zrt. megküldte a 2023-as évről szóló beszámolóját, melyből kiderült, hogy jóval többen utaztak a megyeszékhely helyi közlekedési járatain, mint az előző évben.

– Kilencszázezer kilométert futottak az autóbuszok Békéscsaba útjain, a közgyűlés elfogadta a benyújtott beszámolót melyért a Volánbusz Zrt. a várostól 265 millió forint ellentételezést kér. Hét darab újszerű, MAN típusú, alacsony padlójú autóbuszt állított forgalomba a társaság, ezzel az utazás kényelmét erősítik. Az Euro 6-os motorral rendelkező járműveknek köszönhetően pedig jóval kisebb a levegőszennyezés Békéscsaba útjain – hangsúlyozta.

Szarvas Péter beszélt arról is, hogy a megnövekedett járműforgalom miatt egyre nagyobb igény van gyalogátkelőhelyek létesítésére a biztonságos közlekedés érdekében.

– A Körte soron már elkészült a zebra, a közgyűlés döntése alapján további öt helyszínen létesít gyalogátkelőhelyet az önkormányzat, hármat Jaminában, kettőt pedig a Kórház utcában és a Vandháti úton. Ezek a gyalogátkelőhelyek már rendelkeznek engedélyes kivizeli tervekkel, így a kivitelezési munkálatok nemsokára elindulnak – tájékoztatott a megyeszékhely polgármestere.

A nemsokára véget érő ötéves önkormányzati ciklust Szarvas Péter úgy értékelte: a közgyűlés tagjai párttól, szervezettől, hovatartozástól függetlenül, nagyrészt egyhangúan tudtak dönteni, kevés volt a parttalan vita és a személyeskedés, alapvetően nyugodt hangnemben folyt a munka a testületben. Békéscsaba az itt élők és a vendégek számára is észrevehetően, sokat fejlődött ebben az időszakban, s ehhez a közgyűlés megfontolt és előrelátó döntéseire is szükség volt – fogalmazott Békéscsaba polgármestere.

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel egymilliárd forintból fejlesztik az Árpád fürdőt

Sikeres pályázatot nyújtott be a békéscsabai önkormányzat az Árpád fürdő, a Munkácsy Negyed és a CsabaPark fejlesztésére. A beruházások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz részeként 950 millió forint európai uniós támogatásból jönnek létre. A munkálatok várhatóan jövőre kezdődnek és 2026. első felében fejeződnek majd be.
2024. május 30. 17:36
FEL