Szarvas Péter értékelte a nyári szünet előtti utolsó közgyűlést

2022. június 17. 11:40 | Vincze Attila

Békéscsaba polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján értékelte a nyári szünet előtti utolsó meghirdetett közgyűlés legfontosabb döntéseit.

Szarvas Péter összefoglalóját az idei költségvetési rendelet módosításával kezdte. A városvezető elmondta, hogy többek között a Munkácsy Emlékház kiállítótereinek további korszerűsítésére, valamint a látogatói élmény fokozására 14,5 millió forint plusz forrást különít el az önkormányzat.

A polgármester beszélt a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény június 30-i megszűnéséről, mely azt is jelenti, hogy július elsejével egy magán vállalkozás veszi át a városban a közétkeztetési feladatokat. Szarvas Péter kiemelte, hogy minden önkormányzati dolgozó számára lehetővé tették, hogy változatlan munkafeltételekkel dolgozhassanak tovább az új fenntartónál, 36-an viszont nem vállalták ezt, de mintegy 130 fő igen. A polgármester mindenkit biztosított arról, hogy az új szolgáltató változatlan szervezettséggel, és megfelelő humánkapacitással végzi majd a feladatát.

Szarvas Péter kitért a helyi diákság azon kérésére is, miszerint egy olyan közösségi helyet biztosítson a város számukra, ahol a különböző, főleg középiskolásokat képviselő diákszervezetek megfelelő körülmények között tudjanak találkozni, programokat szervezni. A közgyűlés döntésének értelmében ez a Széchenyi ligetben található látogatóközpont épületében lesz majd.

A polgármester beszámolt arról is, hogy a közgyűlés három emléktábla kihelyezéséről döntött csütörtökön. Az egyik a Rákóczi-szabadságharc emlékére a Phaedra Rendezvényközpont oldalfalára kerül ki, egy másik a Holodomor, az ukrán kényszer éhínség emléke előtt tiszteleg, míg a harmadik emléktábla az Árpád fürdő megnyitásának 100. évfordulójához kötődik.

 

Fotó: behir.hu

 

A városvezető emlékeztetett, hogy az elmúlt másfél évben több tragikus haláleset miatt néhány háziorvosi praxis megüresedett Békéscsabán, ezek pótlása eddig többnyire helyettesítésekkel történt meg, de hosszútávon az önkormányzat célja, hogy új szakemberekkel oldja meg ezt a fontos problémát.

Arról is döntött a közgyűlés, hogy a Magyar Kosárlabda Szövetség támogatásával egy kültéri streetball kosárlabda pálya épüljön fel a Lencsési lakótelepen. A polgármester beszédében szólt a szociális bérlakások bővítéséről is. Mint mondta: a közgyűlés arról határozott, hogy a Békési úton egy tanyajellegű ingatlant tesz rendbe a város 11 millió forintból. Szó esett a jaminai bányatavak jövőbeli hasznosításáról is, ezzel kapcsolatban Szarvas Péter arról beszélt, hogy mivel a tavaknak nincs vízutánpótlása, így a további döntésekhez a közgyűlés egy hidrológiai tanulmányt rendelt meg.

A polgármester kiemelte, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatói pályázatáról is döntés született, mely szerint augusztus elsejétől a jelenlegi igazgatóhelyettes, Bácsmegi Gábor öt évig irányíthatja majd az intézményt. A városvezető elvárása az, hogy a múzeum a formálódó Munkácsy Negyed központja legyen, ezt pedig egy ennek megfelelő marketingkampánnyal segítse.

Szarvas Péter felidézte, hogy több elismerésről is döntött a grémium: az idén Ábrahám Béla fényképészmester és felesége, illetve a Békéscsabai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat kapott kitüntetést. A Békéscsaba Ifjúságáért elismerést ezúttal Tirjákné Prisztavok Ágnes, a Jankay Tibor Általános Iskola igazgatója, valamint az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért civil szervezet kapta meg.

A városvezető tájékoztatott, hogy a közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy a piac közepén található, magántulajdonban lévő pavilonsor néhány pavilonját megvásárolja az önkormányzat, azért, hogy egységes arculatúak lehessenek a piac felújítása után.

 

További programok »

FEL