Csaknem 122 ezer határsértőt fogtak el tavaly

2022. január 5. 11:35 | behir.hu

Csaknem 122 ezer határsértőt és több mint 1200 embercsempészt fogtak el tavaly a magyar hatóságok – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Bakondi György közölte: 2020-ban 45 500 határsértőt fogtak el, vagyis jelentős a növekedés a magyar határon átjutni próbálkozók számában.

– Idén január első napjaiban már 860 határsértőt és hét embercsempészt fogtak el. Vagyis azt lehet mondani, hogy az európai migrációs útvonalak továbbra is zsúfoltak; erős nyomás alatt tartják az Európai Unió külső határait védelmező országokat – összegezte a főtanácsadó.

Bakondi György súlyos változásnak nevezte, hogy egy újabb migrációs útvonal is létrejött tavaly Fehéroroszországon keresztül, Lengyelország érintésével, Litvánia felé. Hozzáfűzte: mostanra valamelyest csökkent a migránsok száma az új útvonalon, de továbbra is van mozgás. Felhívta a figyelmet arra, Törökország felől nagyon sokan érkeznek Afganisztánból, Indiából és Pakisztánból.

Kitért arra is, az idei migrációs adatok nagyban függnek majd attól, hogy az európai döntéshozók milyen politikát fogalmaznak meg.

– Jelenleg ugyanis, míg egy uniós állampolgár csak szigorú feltételek mellett utazhat Európában a koronavírus-járvány miatt, a migránsok voltaképpen kontroll nélkül teszik ezt. Magyarország nemcsak a magyar emberek biztonságát védi a határon, hanem az uniós polgárokét is, ezért indokolt lenne, hogy az Európai Unió részt vegyen - legalább felerészben - a határőrizet finanszírozásában. Erre azonban eddig nem érkezett válasz – jelentette ki a szakértő.

Forrás: Kossuth Rádió

További programok »

FEL