Romániában tavaly a határsértők 60 százaléka a magyar határ felé igyekezett

2024. január 29. 06:26 | behir.hu

Romániában tavaly 16,5 százalékkal több illegális migránst tartóztattak fel, mint egy évvel korábban, a határsértők több mint 60 százalékát pedig a magyar határ felé igyekezve fogták el – közölte Catalin Predoiu román belügyminiszter vasárnap.

A tárcavezető egy nyilatkozatában beszélt erről, amikor ismertetett néhány - az illegális migrációra vonatkozó - adatot, amelyeket néhány nappal korábban európai uniós hivatali kollégáinak is bemutatott a Bel- és Igazságügyi Tanács brüsszeli ülésén.

Predoiu megállapította: a tagállamok két, szinte exponenciálisan erősödő nyomással szembesülnek: a migrációval és a kábítószerkereskedelemmel. Rámutatott: mindkettő a szervezett bűnözés eredménye, hiszen az illegális migráció mögött is embercsempész-hálózatok állnak.

A román belügyminiszer elmondta: tavaly 19 793 határsértést észleltek a román államhatáron, ebből 18 990 esetben tartóztatták fel az illetőt tiltott határátlépésért, 803 esetben pedig megakadályozták, hogy - Szerbia felől - illegálisan Románia területére lépjen. A 2022-es adatokhoz viszonyítva 16,5 százalékkal nőtt a határsértés miatt elfogott migránsok száma, ez 2689-cel több esetet jelent. Ugyanakkor 26 721-gyel kevesebb esetben akadályozták meg a Szerbia felől érkező migránsok illegális határátkelését.

Az illegális migránsok csaknem felét (49,4 százalékát) a zöldhatáron fogták el, 47,1 százalékuk járművekben elbújva próbált törvénytelenül átjutni Románia államhatárán, a többiek más módszerekkel próbálkoztak. A legtöbb határsértést (60,7 százalék) a magyar határszakaszon észlelték főként kilépési irányban, az esetek 23,1 százalékát pedig az ukrán határszakaszon, főleg belépési irányban.

A belügyminiszter szerint Románia tavaly megerősítette az államhatár védelmét és sikerült jelentősen visszaszorítania az illegális migrációt. A román határrendőrök kísérleti programokat vezettek be bolgár, szerb, magyar, moldovai és ukrán kollégáikkal közösen növelik az éberségi és védelmi szintet a határokon.

Forrás: MTI

További programok »

Kék hírek

Speedmarathon: 24 órás sebességellenőrzést tart a rendőrség Békésben is

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a rendőrség péntek reggel 6 órától szombat reggel 6 óráig 24 órás sebességellenőrzést tart országszerte. A Speedmarathon elnevezésű akcióban Békés vármegye közel 100 pontján méri a rendőrség a közlekedők sebességét.
2024. április 19. 15:31
FEL