Csak tiszta forrásból – Több mint hatszáz alkotás érkezett a pályázatra

2018. március 16. 11:38 | Mikóczy Erika

Csak tiszta forrásból címmel 16. alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében élő és alkotó magyar fotósoknak a Lencsési Közösségi Ház. A pályázatra idén 126 fotós összesen 616 képpel nevezett, ebből a legjobb 50 alkotást állították ki. A tárlat megnyitóját március 15-én tartották a közösségi házban, ahol a forradalom és szabadságharc évfordulójáról is megemlékeztek.

– Bartók Béla tiszta forrásnak az ősi, érintetlen népzenét, a kárpát-medencei kultúrkincset tartotta. Számomra a szülőföld és a haza, a haza szeretete, valamint Petőfi költészete is ilyen tiszta forrás. A haza szeretete mindenkinek mást jelent, azt mindenki másképp éli meg, de legtöbbünkben erősen él az a gondolat: a haza minden előtt. Sok fiatal talán még nem érzi, mennyire fontos hazánk megóvása, tiszteletben tartása, ezt nekünk, szülőknek, nagyszülőknek kell tudatosítani bennük. Segítenünk kell abban, hogy felelősség, szeretet, kötődés alakuljon ki a felnövekvő nemzedékben a magyar nemzettudat irányában. Ugyanakkor március 15-én a fiatalok is kitűzik a kokárdát a szívük fölé, mert annak ott a helye, ahol a szeretet lakik – fogalmazott dr. Ferenczi Attila a József Attila Lakótelepi Településrészi Önkormányzat vezetője, aki a tárlat megnyitóján megemlékezett a 170 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc ifjairól is.

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője elmondta, hogy Bazsó Imréhez, a Márvány Fotóműhely egykori vezetőjéhez kötődik fotókiállítás ötlete. Ő vetette fel, hogy hirdessen meg Magyarországon a közösségi ház egy olyan fotópályázatot, amelyre csak fekete-fehér alkotásokkal lehet nevezni.

– Ezt egészítettem ki annyival, hogy ne csak a Magyarországon, hanem a Kárpát-medencében élő és alkotó magyar fotósok is pályázhassanak fekete-fehér képeikkel – tudtuk meg Takács Pétertől.

A közösségi ház vezetője elmondta, hogy ebben az évben kiemelkedősen sok képet küldtek az alkotót, a 616 fotó közül szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat,  illetve azokat a képeket, amelyek megtekinthetők a közösségi ház nagytermében.

A zsűri döntése alapján az első díjat Horosnyi Sándor kapta A családfő című képéért, második díjas Török Tibor lett Gróf Jóska című fotójával, a harmadik pedig Rácz Péter, a Szellempart című képpel. A közösségi ház különdíját Ottné Németh Ilona, Békéscsaba különdíját Bankó Pál, a Bazsó Imre különdíjat pedig Jármi József vehette át. Most adták át a tavalyi közönségdíjat, amelyet Zolnai Györgynének ítéltek oda a múlt évi kiállítás látogatói.

Az 50 fotót bemutató tárlat április 13-áig tekinthető meg a Lencsési Közösségi Házban.

 

 

 

További programok »

FEL