Csak tiszta forrásból - újra ünnepi kiállítás a Lencsésin

2017. március 16. 05:33 | behir.hu

Tizenötödik alkalommal hirdették meg a „Csak tiszta forrásból…” című fotópályázatot. A Csabagyöngye Kulturális Központ Lencsési Közösségi Háza, valamint a Márvány Fotóműhely kiírására 114 szerző 547 fotóval nevezett. A képekből március 15-én nyílt kiállítás.

- Vannak napok, melyek nem szállnak el, de az idők végéig megmaradnak – Juhász Gyula Március idusára című versének soraival nyitotta gondolatait dr. Ferenczi Attila, a József Attila Lakótelepülésrészi Önkormányzat vezetője. Ám mindezt német nyelven szavalta el, ezzel is egy nemzeti tragédia képét festve le, hiszen ha 1848-ban Petőfiék nem indultak volna el a Pilvax Kávéházból, lehet, hogy teljesen másképp alakul a történelem.

A „Csak tiszta forrásból… ” elnevezésű pályázat mindig a március 15-i nemzeti ünnephez kötődik, ekkor emlékeznek a márciusi ifjakra a Lencsési Közösségi Házban. A kiírás immár komoly múltra tekint vissza, hiszen másfél évtizede várják a fotósok jelentkezését, a nevezők lelkesedése pedig nem lankadt.

- Az összes magyarországi pályázattól abban tér el a mi kiírásunk, hogy csak fekete-fehér képekkel lehet nevezni, illetve csak a Kárpát-medencében élő magyar fotós küldhet be alkotásokat- fogalmazott Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője.

A pályázatra ezúttal 114 fotós 547 képpel jelentkezett, az alkotások közül pedig ötven került ki a közösségi ház falaira. A zsűri döntése alapján ebben az esztendőben Virág Mihály (Békéscsaba) lett a harmadik helyezett, Horosnyi Sándor a második, az első díjat pedig Forgács Sándor nyerte Sirály című képével.

- Ez a kép szerencsés körülmények között született, ahogy megálmodtam. Egy 40 másodperces expozícióval készült, a sirály megvárta ezt a 40 másodpercet. Az ember nagyon sokszor képzel el egy képet, azonban sokszor gyorsan el is tűnik a tökéletes pillanat, mire előveszi a fotós a gépet. Az egyik kedvenc képem, örülök, hogy tetszett a zsűrinek - árulta el a dabasi alkotó.

A MAFOSZ plakettet Papp Elek (Nagykőrös), a Lencsési Közösségi Ház különdíját Bolvári Csilla (Baja), a Békéscsaba Megyei Jogú Város különdíját Szamosvári József (Cegléd), a Bazsó Imre különdíjat Méhes Miklós (Békéscsaba), míg a közönségdíjat Pappné Kőszegi Ilona (Mezőberény) kapta.

Az ünnepi műsort a Suttyomba zenekar koncertje zárta. A kiállítást április 14-ig láthatja az érdeklődő közönség.

További programok »

Kultúra

FEL