Csak tiszta forrásból: Művészi fotókiállítás nyílt a Lencsési Közösségi Házban

2024. március 16. 09:24 | Bere Mátyás

Megnyílt a „Csak tiszta forrásból…” című kiállítás pénteken a Lencsési Közösségi Házban. A Márvány Fotóműhely kiírására több mint 600 pályamunka érkezett, ezek közül állították ki a legjobb ötvenet. A tárlat megnyitóján megemlékeztek a március 15-i eseményekről is.

Az eseményt Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója közösen nyitották meg. A pályázatra összesen 610 fotó érkezett 155 fényképésztől, amelyekből a legjobb ötvenet Hipságh Gyöngyi, Koós László és Törköly József fotóművészek választották ki a kiállításra.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Szarvas Péter nyitóbeszédében megemlékezett az 1848-49-es hősökről, majd a fotózás magyar eredményeit méltatta. Megemlékezésében elmondta, hogy a márciusi ifjak a forradalom bukása ellenére is beírták magukat a történelembe, hiszen dicső tetteket hajtottak végre. Ezután Takács Péternek, Barabás Ferencnek és minden szervezőnek megköszönte a kiállítás létrejöttét, majd üdvözölte a jelenlévőket.

– Egy-egy fotó a pillanat megragadása és egy-egy fényképpel a művész kifejezi érzéseit, gondolatait és igyekszik ezt az üzenetet számunkra átadni – folgalmazott a polgármester a fotózásról.

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója elmondta, hogy a pályázatra, melynek anyagából a kiállítás nyílt, a Kárpát-medencén belüli magyar fotósok jelentkezhettek. A tárlat azért március 15-én nyílt meg, hogy ezzel is szimbolizálják a magyarság összetartozásának érzését. Az eseményt immár huszonkettedik alkalommal rendezték meg.

I.díj: Horosnyi Sándor (Baja) – Gyimesi tél

II.díj: Seybold Anita Beatrix (Budapest) – Gyűrűben

III.díj: Eifert János (Budapest) - Árnyak-fények

Lencsési Közösségi Ház különdíja: Körmendi Zizi (Érd) – Éjszakai találka

Békéscsaba Megyei Jogú Város különdíja: Mező István (Békéscsaba) – Leszállópálya

Bazsó Imre különdíj: Egressy Orsolya (Biatorbágy) - Tripla fekete

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

II.díj: Seybold Anita Beatrix (Budapest) – Gyűrűben című képe

 

Seybold Anita Beatrix már kicsi kora óta szeret fényképezni és elmondta, hogy miután a gyermeke elmúlt tizennyolc éves, onnantól kezdve már nem volt visszaút számára és élhetett a legfőbb szenvedélyének, a fotózásnak.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A kiállításon Petőfi Sándor: Magyar vagyok című versét szavalta el Bartus Gyula Jászai Mari-díjas, érdemes művész, majd pedig a békéscsabai iskolák tanárai és diákjai szólaltatták meg a zongorát, illetve a vonós hangszereket.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Az erődépítészet állt a határmenti múzeumi konferencia középpontjában

„A csabai kastély kutatása. Elődök és erődök – közös hullámhosszon” címmel rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a VII. Magyar-Román Határmenti Konferenciát, hétfőn. A tanácskozáson az egykori csabai kastély elhelyezkedésének meghatározása céljából végzett kutatások eredményeit is ismertették.
2024. május 27. 17:48
FEL