Csak tiszta forrásból – 70 alkotás tekinthető meg a Lencsési Közösségi Házban

2022. március 16. 11:00 | Erdei-Kovács Zsolt

Immár 20. alkalommal szervezték meg a Csak tiszta forrásból néven ismert pályázatot és kiállítást. A felhívásra idén összesen több mint 700 fekete-fehér alkotás érkezett szerte a Kárpát-medencéből, melyek közül 70 tekinthető meg a Féja Géza téri intézményben.

Az eseményt Takács Péter intézményvezető nyitotta meg, aki beszédében történeti vetületbe helyezte a tárlatot. Mint fogalmazott: két évtizeddel ezelőtt Bazsó Imre kezdeményezte a pályázat életre hívását, aki ugyan már nem lehet jelen, az emlékét azonban tisztelettel ápolják. Hozzátette, ő bővítette ki az ötletet azzal, hogy a fekete-fehér képeket a Kárpát-medencei magyar fotóművészektől várják. Az első pályázatra mintegy félezer alkotás érkezett, jelen pályázatra pedig már több mint 700.

Az április 11-ig megtekinthető válogatás március 15. délutánján tartott indító rendezvényén Szarvas Péter is jelen volt, aki elmondta, örömmel tölti el, hogy a fotózás békéscsabai ünnepén vehet részt, másrészt pedig a forradalom és szabadságharc történéseire, hőseire emlékezünk. A városvezető köszöntőjében kifejtette, hogy ez a nemzeti ünnepünk az, amely mindenki számára egyaránt kedves. Nemre, korra, nemzetiségi és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül mindenki egyformán, csupa szívvel ünnepli.

– A hazaszeretet, a honvágy, a függetlenség megélése kapcsolódik az ünnephez és minden árnyék nélkül tudunk viszonyulni ehhez a naphoz – mondta Szarvas Péter. Végezetül külön köszönetet mondott a Márvány fotóműhely tagjainak azért, hogy megszervezték az alkotói pályázatot és a ház igazgatójának azért, hogy teret biztosított ennek a példaértékű kezdeményezésnek. 

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője a saját maga által életre hívott Közösségi díjat adta át. Mint aláhúzta, Marosvásárhelytől Pozsonyig, Londontól Torontóig és Budapesttől Békéscsabáig a magyar nemzeti közösség együtt ünnepel.

– Békéscsabaiként tudom, hogy nem csak az összmagyar közösségnek vannak értékei, hanem számos olyan helyi értéke van a helyi, a civil közösségeinek, amelyek nélkül talán nem is létezhetnénk – ismertette.

Kitért arra is, hogy a Közösségi díjat 2021 év elején alapította, s külön a településrészre is kiírta. Szavai szerint a 71 lehetséges jelölt közül a Fitt-N Taekbo Team kapta a legtöbb voksot, a díjat Skumáthné Harmati Nikolett vehette át. 

A "Csak tiszta forrásból" elnevezésű kiírást a zsűri döntése szerint 2022-ben egy budapesti pályázó, Tóth Tamás Bezárva című képe nyerte. A második egy bajai alkotó, Fischbackné Horváth Ildikó munkája lett. A harmadik helyre egy pécsi fotós, Kiss Imre Hóvihar című képe került. A pályázatra 158 szerző egészen pontosan 785 darab fotót nevezett.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL