Csak tiszta forrásból: Idén 662 alkotás érkezett a pályázatra

2019. március 16. 14:11 | behir

Csak tiszta forrásból címmel 17. alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében élő és alkotó magyar fotósoknak a Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely. A fekete-fehér képekből álló tárlat megnyitóját március 15-én tartották a közösségi házban, ahol a forradalom és szabadságharc eseményeiről is megemlékeztek.

 

 

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője elmondta, hogy a Csak tiszta forrásból pályázat ötletgazdája a Márvány Fotóműhely korábbi vezetője, Bazsó Imre, aki sajnos már nincs köztünk.

– Ő vetette fel, hogy hirdessünk meg a Kárpát-medencében egy olyan pályázatot, amelyre fekete-fehér, analóg vagy digitális képekkel lehet nevezni. Ennek már első alkalommal is nagy sikere volt, így hagyományt teremtettünk – jegyezte meg Takács Péter.

 

Fotó: Ujházi György

 

Mint azt dr. Ferenczi Attila tanácsnok, a József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzat vezetője elmondta a pályázatra idén 137 fotós összesen 662 képpel nevezett, ezek közül a legjobb 50 alkotást állították ki.

– A Kárpát-medence különböző pontjairól érkezett művek az összetartozásunkat erősítik, megmutatják azt a közös látásmódot és gondolkodást, ami összeköt minket – fogalmazott dr. Ferenczi Attila.

 

Fotó: Ujházi György

 

A beküldött képek témája a természetfotóktól az aktokon, az épületrészleteken át a portrékig vagy a grafikai jellegű alkotásokig széles skálán mozgott. Ahogy azt Törköly József fotóművész az idei fotókiállítás kiadványában is megfogalmazta: a monokróm kép látszólag kevesebb eszközzel bír, mint színes társa, ezzel szemben eszközei sokkal erőteljesebbek. Ehhez azonban már az exponálás előtt a fotós gondolataiban fekete-fehér képnek kell megjelennie. A díjazott fotók esetében a képek tükrözték, hogy tudatos alkotói folyamat eredményeként születtek, és értéket képviselnek.

 

Fotó: Ujházi György

 

A zsűri – Baán Katalin fotóművész, Lőkös Zoltán fotóművész és Törköly József fotóművész – döntése alapján idén az első díjat a kislődi Alagi Mihály kapta, második a budapesti Rácz Péter, harmadik pedig a békéscsabai Méhes Miklós lett.

A Lencséi Közösségi Ház különdíját az orosházi Monostoriné Hrabovszky Éva, Békéscsaba különdíját a budapesti Rajkai György, a Bazsó Imre különdíjat a várpalotai Szalai Attila érdemelte ki.

Most adták át a tavalyi pályázat közönségdíját is, amelyet a mezőberényi Baranya Róza vihetett haza.

 

További programok »

FEL