Csak tiszta forrásból: Idén 662 alkotás érkezett a pályázatra

2019. március 16. 14:11 | behir

Csak tiszta forrásból címmel 17. alkalommal hirdetett pályázatot a Kárpát-medencében élő és alkotó magyar fotósoknak a Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely. A fekete-fehér képekből álló tárlat megnyitóját március 15-én tartották a közösségi házban, ahol a forradalom és szabadságharc eseményeiről is megemlékeztek.

 

 

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője elmondta, hogy a Csak tiszta forrásból pályázat ötletgazdája a Márvány Fotóműhely korábbi vezetője, Bazsó Imre, aki sajnos már nincs köztünk.

– Ő vetette fel, hogy hirdessünk meg a Kárpát-medencében egy olyan pályázatot, amelyre fekete-fehér, analóg vagy digitális képekkel lehet nevezni. Ennek már első alkalommal is nagy sikere volt, így hagyományt teremtettünk – jegyezte meg Takács Péter.

 

Fotó: Ujházi György

 

Mint azt dr. Ferenczi Attila tanácsnok, a József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzat vezetője elmondta a pályázatra idén 137 fotós összesen 662 képpel nevezett, ezek közül a legjobb 50 alkotást állították ki.

– A Kárpát-medence különböző pontjairól érkezett művek az összetartozásunkat erősítik, megmutatják azt a közös látásmódot és gondolkodást, ami összeköt minket – fogalmazott dr. Ferenczi Attila.

 

Fotó: Ujházi György

 

A beküldött képek témája a természetfotóktól az aktokon, az épületrészleteken át a portrékig vagy a grafikai jellegű alkotásokig széles skálán mozgott. Ahogy azt Törköly József fotóművész az idei fotókiállítás kiadványában is megfogalmazta: a monokróm kép látszólag kevesebb eszközzel bír, mint színes társa, ezzel szemben eszközei sokkal erőteljesebbek. Ehhez azonban már az exponálás előtt a fotós gondolataiban fekete-fehér képnek kell megjelennie. A díjazott fotók esetében a képek tükrözték, hogy tudatos alkotói folyamat eredményeként születtek, és értéket képviselnek.

 

Fotó: Ujházi György

 

A zsűri – Baán Katalin fotóművész, Lőkös Zoltán fotóművész és Törköly József fotóművész – döntése alapján idén az első díjat a kislődi Alagi Mihály kapta, második a budapesti Rácz Péter, harmadik pedig a békéscsabai Méhes Miklós lett.

A Lencséi Közösségi Ház különdíját az orosházi Monostoriné Hrabovszky Éva, Békéscsaba különdíját a budapesti Rajkai György, a Bazsó Imre különdíjat a várpalotai Szalai Attila érdemelte ki.

Most adták át a tavalyi pályázat közönségdíját is, amelyet a mezőberényi Baranya Róza vihetett haza.

 

További programok »

Kultúra

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakájához

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz. Az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba adott hangversenyt, melynek első darabja Kovács Szilárd Intrada című műve az ország több mint 50 orgonáján egyszerre csendült fel.
12:03
FEL