Csabai kolbász, pálinka, blues zene és jó hangulat az első pikniken

2018. május 22. 15:02 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Ahol jó zene, pálinka és csabai kolbász van, ott biztosan jól érzi magát mindenki – hangsúlyozta Hégely Sándor, a kolbászklub elnöke az első Csabai Kolbász-Blues-Pálinka Pikniken. Szombaton délután több százan voltak kíváncsiak a három csabai civil szervezet közös programjára.

A Csabai Kolbászklub tagjai nem csak a hungarikum történetéről és jelenéről meséltek az érdeklődőknek, hanem kolbászkészítő bemutatót is tartottak. Jó hangulatban telt a bemutató a Rendezvénypajtában, ahol az első pikniket tartották.

– Ez a triumvirátus a világon bárhol megállná a helyét, hiszen ahol jó zene, pálinka és kolbász van, ott biztos, hogy jól érezhetjük magunkat. De ha komolyra fordítjuk a szót, több üzenete is van a rendezvénynek. Talán a legfontosabb az, hogy egy ilyen ügy mentén kiválóan együtt tudott dolgozni három civil szervezet – emelte ki Hégely Sándor, a Csabai Kolbászklub elnöke. Utóbbi szervezet, a Csabai Csípős Blues Club Kulturális Egyesület és a Csabai Pálinka Klub a város újratelepítésének 300. évfordulója kapcsán fogott össze.

– A csabai kolbász és pálinka készítése az ide betelepült tótoknak köszönhető. Egyrészt ők voltak azok, akik a napóleoni háborúk következtében fellépő borshiány miatt paprikát kezdték használni a kolbászba, így lett különlegesebb a csabai kolbász. Másrészt a Békés megyei gyümölcs adja a csabai pálinka jó hírnevét. A két gasztronómiai érték ötvözete komoly történelmi hagyománnyal bír Békéscsabán és környékén – hangsúlyozta Fabulya Attila, a Csabai Pálinka Klub szakmai vezetője.

Az est folyamán nem csupán a kolbászból fogyott a kóstoló, hanem a pálinka klub tagjainak italaiból is. S ha ez nem garantálta volna a jó hangulatot, a közönséget igazi blueszene szórakoztatta.

 

 

FEL