A csabai kolbász, a pálinka és a blues zene lesz a három főszereplője annak a május 19-én, szombaton tartandó fesztiválnak, amelyet 3 békéscsabai civil szervezet, a Csabai Kolbászklub Egyesület, a Csabai Csípős Blues Club Kulturális Egyesület és a Csabai Pálinka Klub összefogásával rendeznek meg.
Idén ünnepeljük Békéscsaba újratelepítésének 300., várossá válásának 100. évfordulója, az ünnepi programsorozatba illeszkedik a mostani Csabai-Kolbász-Blues-Pálinka Piknik is, amelynek a Csabai Rendezvénypajta ad otthont, és amelyre a belépés díjtalan.
A Csabai Kolbászklub tagjai az év folyamán rendszeresen szerveznek kolbászgyúrással egybekötött bemutatókat. Ezúttal egy egynapos fesztiválon várják a hungarikum kedvelőit, ahol újra népszerűsítik a kolbászkészítés hagyományát.
Hégely Sándor, a Csabai Kolbászklub elnöke kiemelte: Békéscsabán sok minden szól a gasztronómiáról, és sok mindent tesznek is azért, hogy a kolbászkészítés hagyományát minél több módon továbbörökítsék.
– A másik két civil szervezettel összefogva ezúttal egy olyan pikniket álmodtunk meg, ami egy gasztronómiai és zenei csemege lesz Békéscsabán. A jó zene, a kolbász és a pálinka a világon mindenhol megállná a helyét, nálunk pedig most is egy igazi ünnepet teremt – fogalmazott Hégely Sándor.
Fabulya Attilától, a Csabai Pálinkaklub szakmai vezetőjétől megtudtuk, hogy az est egyik érdekessége a közös koccintás lesz 300 pohár szilvapálinkával. A szervezők egy kóstolóval egybekötött időutazásra is várják az érdeklődőket, akik a csabai pálinka történetét is megismerhetik.
– Békéscsabán nemcsak a kolbászkészítésnek, hanem a pálinkafőzésnek is komoly történelmi hagyományai vannak. 1718 fontos dátum Békéscsaba újratelepítése miatt, de fontos a pálinkát illetően is, hiszen Harruckern báró ekkor telepítette ide azokat a tótokat, aki elkezdtek pálinkát készíteni – mondta el Fabulya Attila, hozzátéve: a klubtagok azzal folytatják az egykori hagyományokat, hogy minőségi alapanyagokból minőségi pálinkát készítenek.
A programot május 19-én a kolbász és a pálinka mellett a koncertek teszik teljessé, fél 9-től a Borsodi Blues Collective, fél 11-től pedig a Takáts Tamás Blues Band lép színpadra a Csabai Rendezvénypajtában.
A tervezett program
16:00 Kapunyitás
17:00 Pálinkakóstolóval egybekötött időutazás a csabai pálinka történetének nyomában. Párlatvezető: Fabulya Attila
18:00 A csabai kolbász, mint hungarikum története. A 2017. évi szárazkolbászverseny győztese, Juhász György kolbászkészítő bemutatója
19.00 A Talléros Együttes műsora
20.15 Közös koccintás 300 pohár pálinkával
20.30 A Borsodi Blues Collective – “Háromkirályok” műsor fúvóskarral kiegészülve. TRIBUTE TO Albert King, B.B. King and Freddie King.
22.30 Takáts Tamás Blues Band – élő koncert